Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ROT – bidrag till dem som minst behöver det

Ordföranden för Villaägarna i Fagersta (4 maj) pläderar för att ROT-avdraget ska behållas och menar att talet om ”det skulle vara ett rikemansavdrag är struntprat.”.

Visst nyttjas det av betydligt fler än de rika. Men låt oss för ett ögonblick ändå granska fakta. Nästan en tredjedel av ROT-avdragen går till personer som har en årsinkomst över 400 000 kronor fast de bara är 10 procent av befolkningen. Medan hyresgäster kan glömma det helt – gäller inte hyresfastigheter – liksom låginkomsttagare. Minst 26 000 i månaden ska du tjäna annars kan det i slutändan bli restskatt.

Visst kan det vara trevligt att få göra avdrag och säkert har det också en del andra positiva effekter. Men sammantaget kan det ju finnas andra sätt att använda alla dessa miljarder som annars går i bidrag till de som trots allt minst behöver det. Att betala över fem miljarder kronor i byggsubventioner till de fyra procent av befolkningen som har de allra högsta inkomsterna – nej, det är inte rimligt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel