Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rovdjursförvaltningen har spårat ur!

Har under tio års tid med uppdrag av länsstyrelsen och Jägarförbundet varit områdesansvarig för rovdjursinventering av ett cirka 10 000 hektar stort område gränsande mot norr och väster mot länsgränsen Dalarna, öster och söderut mot riksväg Hedemora-Norberg-Fagersta-Söderbärke.

Under de åren har det inte funnits ett spår av varg på området, senaste inventering var februari 2011. I år 2012 har det plötsligt kommit upprepade observationer av spår, spillning och oskygga djur.

Hur kan allt ske så snabbt? Har någon hjälpt till med etableringen eller var kommer djuren från? Utvecklingen gäller nog tyvärr inte bara det här området utan pågår runt om oss. Dalarna har i dag 24 revir. Värmland är i princip ett enda stort revir och där har människorna resignerat och gett upp.

När skogens skafferi sinar, vad händer då? Ska vi stängsla in våra husdjur med ett av EU godkänt stängsel men hur stängslar man mot oro och frustration och var finns det stängslet?

När maten tar slut kan man kanske ordna med stödutfodring, men då bör det finnas EU-bidrag att söka.

Politikerna börjar inse att situationen är ohållbar så nu ska ansvaret och förvaltning flyttas över på tjänstemän där man till och med ska få vara anonym? Då är risken mindre att bli bortvald.

I vårt grannland Norge föreslår regeringen fri jakt för att ge glesbygdens innevånare möjlighet att fortsätta med verksamhet och behålla livskvaliteten.

Såg förresten att Kolmården tystat ner och mörkat flera allvarliga incidenter under senare år och som slutade med en tragisk dödsolycka i somras. Och då handlar det om åtta ”socialiserade”och absolut inte hungriga individer, uppväxta med nappflaska för att vänja sig vid människor.

Hur är det möjligt att det trots forskares varningar får och kan ske?

Och det är absolut inte vargarnas fel!

Men tyvärr kan man konstatera att förvaltningen har totalt tappat greppet om verkligheten, men frågan är hur och vem ska reda ut den redan ohållbara situationen?

Viktor Jonsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel