Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rum med utsikt

En arkitektritad koja i skogen, ett träslott bland trädtopparna
eller ett lyxtält med panoramautsikt över skärgården? Här är nio
hotell för dig som vill få nya perspektiv på semestern i
Sverige.

Utsikten hamnar ofta i topp på listor över vad vi först kollar in på hotellrummet. Att kunna se ut över en obruten horisont eller ett blått hav är något som lätt sätter guldkant på semestern, och som vi gärna betalar lite extra för. Dessutom kan en fin utsikt vara minst lika avslappnande som en skön säng. Enbart synen av natur har visat sig ha en lugnande och rehabiliterande effekt.

Runt om i landet finns flera hotell som bjuder på extraordinära vyer. Här är nio exempel.

Island Lodge, Stockholms skärgård

Stillheten, skogen och det omgivande havet får ett dygn på lyxcampingen Island Lodge att kännas som en snabbretreat. Lodgen ligger på en obebodd före detta militärö i Stockholms skärgård och lockar med orörd urskog och sju iglooliknande lyxtält, inredda med skön dubbelsäng, vedkamin och skandinavisk design. Dessutom har alla tält panoramafönster med svårslagen skärgårdsutsikt.

Pris: 2 300 kronor per person och natt, inklusive välkomstdrink, frukost, lunch, middag samt rundtur på ön.

www.islandlodge.se

Aspö Lotstorn, Karlskrona

På ön Aspö i Karlskronas skärgård erbjuds boende i ett gammalt lotstorn, byggt under andra världskriget. Här finns fem rum, samtliga med fönster åt alla fyra väderstreck. Rummen är döpta efter den fyr man ser från respektive våning: Godnatt, Dockan, Utklippan och Angöringen. Högst upp ligger Utkiken, med fenomenal utsikt över Blekinges kobbar och skär.

Pris: Dubbelrum från 900 kronor.

www.lotstornet.se

Islanna Trädhushotell, Hornborgasjön

Hotell Andrum och Sjunde himlen ligger i två stora ekar, tre kilometer från tranmeckat Hornborgasjön. Hotell Andrum är en röd stuga med vita knutar, fyra bäddar och uteplats med utsikt över ängar, fåglar och kor. Sjunde himlen är ett träslott som beskrivs som "ett mellanting mellan grosshandlarns skärgårdsvilla och tusen och en natt".

Här ingår fruktskål och bubbel i övernattningen, liksom en ekologisk frukostkorg som hissas upp i ett rep - precis som hos Pippi Långstrump.

Pris: Hotell Andrum 1 750 kronor för två.

www.islanna.com

Treehotel, Harads

Ett UFO i en tall eller ett skatbo stort nog för en person? I tallskogen utanför Harads i Norrbotten gömmer sig Treehotel, ett arkitektritat hotell med fem unika rum bland trädtopparna. Det har fått stor internationell uppmärksamhet och under året utökas det med ytterligare ett par spektakulära trädkojor.

Här finns också en tallbarsdoftande trädbastu med skogsutsikt.

Pris: Dubbelrum från 4 400 kronor.

www.treehotel.se

Skogseremitaget, Ödeshög

I östgötska Ödeshög kan man välja mellan en enkel singelkoja med oisolerade plankväggar och tjärpappstak eller ett "luftslott" med ryskinspirerad snickarglädje, braskamin och veranda med sjöutsikt. Närmaste grannar är ekorrarna och hackspettarna som håller till i samma tall som luftslottet är förankrat i.

Kojan sägs vara en idealisk retreat för den som har fastnat i sitt författarskap.

Pris: Från 850 kronor per person.

www.urnatur.se

Lagnö Studio, Trosa

Vandrarhemmet Lagnö Studio ligger en halvmil söder om Trosa och lockar med en "natursvit", ett lyxigt litet trädhus med plats för två. Frukostkorgen firas upp på morgonen och avnjuts med fördel på verandan. En dusch i vandrarhemmets utomhusbadrum fulländar naturromantiken.

Pris: 1 700 kronor för två.

www.studiolagno.se

Timmerflotte, Värmland

På värmländska Klarälven väntar ett naturnära äventyr à la Huckleberry Finn. Det börjar med att man får bygga sin egen timmerflotte av stockar och rep. Sedan glider man fram på älven och ser de värmländska skogarna flyta förbi i en dag, tre dygn eller en vecka. Under flerdagarsturerna övernattar man i tält och köper med sig mat från lokala lanthandlare.

Flottfärden i Värmland fanns som enda svenska resmål med på National Geographics lista "50 tours of a lifetime" som nyligen publicerades.

Pris: Fyra dygn med utrustning 2 650 kronor per vuxen.

www.vildmark.se

Hotell Hackspett, Västerås

Konstnären Mikael Genberg har två hotell: Utter Inn, ett undervattenshotell tre meter ned i Mälaren, och Hotel Hackspett, en röd stuga med vita knutar i en ek i Vasaparken mitt i Västerås.

Landets mest urbana trähotell är dock inget för höjdrädda - det ligger 13 meter upp.

Pris: Från 2 200 kronor för två.

www.mikaelgenberg.com

Upper House

I Göteborgsskyskrapan Gothia Towers öppnar det nya superlyxhotellet Upper House den 1 september. Hotellrummen är belägna på våning 20 till 24 och vill man maxa bokar man etagesviten på 150 kvadratmeter. Den har utsikt över halva Göteborg och beskrivs som Göteborgs enda riktiga rockstjärnesvit. Upper House kommer även att locka med ett lyxigt spa och en gourmetrestaurang med högt uppsatt mål: två stjärnor i Guide Michelin.

Pris: Dubbelrum från 3 995 kronor.

www.gothiatowers.com

Och ett hotell för dig som vill gå under jord

+Sala Silvergruva

I gruvorten Sala finns en av landets mest spektakulära sviter, 155 meter under jorden. Här är tystnaden total och mysfaktorn hög, med tända ljus och ett bord dukat med ost, vin och choklad.

Pris: Gruvsviten kostar 3 990 kronor för två per natt. I priset ingår guidad tur i gruvan, vickning och frukost.

www.salasilvergruva.se

Fakta/Utsikt

Fler höjdare

Företeelsen "Highpointing" handlar om att besöka den högsta punkteni olika geografiska områden. Fenomenet kommer från USA där detfinns föreningar för dem som vill bocka av så många höjdpunkter sommöjligt. I Sverige finns hemsidan Sveriges tak, som listar dehögsta punkterna i landets alla län och landskap.

Läs mer: www.sverigestak.org

Välgörande utsikter

Naturen kan ge ökat välbefinnande. Forskning visar att ju oftaremänniskor besöker gröna miljöer desto mindre känner de sigstressade, irriterade och utmattade. Naturen kan främjaåterhämtning genom att blodtrycket sänks, stresshormonerna sjunkeroch stresstoleransen höjs. Den här effekten får vi inte bara av attvistas i naturen, utan också genom att titta på natur genomexempelvis ett fönster.

Källa: Skogsstyrelsen