Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ryanair populäraste flygbolaget?

Skandalomsusade Ryanair är det flygbolag som flest valde att
resa med förra året. Men företagets kritiker protesterar mot att de
nu kallar sig för "populärast".

Passagerare kan inte få nog av Ryanairs låga priser och bra kundtjänst. Det är den information företaget själv går ut med efter att The International Air Transport Associatian, IATA, nyligen avslöjade siffror om vilket flygbolag som har flest passagerare. Nära 80 miljoner åkte förra året med Ryanair, det är nästan 30 miljoner mer än för något annat flygbolag. Med Lufthansa flög 50,8 miljoner och Easy Jet transporterade 44,6 miljoner passagerare utomlands. Ser man till både utländska och inhemska resor var Delta det största flygbolaget, som flög sammanlagt 116,7 miljoner passagerare.

-Till och med om man slår samman Easy Jet och BA:s passagerare är det färre än vad Ryanair har, vilket bekräftar att passagerare inte kan få nog av Ryanairs garanterat lägsta priser, säger talesmän för företaget, enligt The Telegraph.

Kallar folk idioter

Men långt ifrån alla håller med företaget om att de skulle vara populärast. De senaste månaderna har skandalerna kring företaget avlöst varandra. Förra året tvingades brittiska Suzy McLeod betala över 3 000 kronor för att hon hade glömt skriva ut fem boardingkort, och hennes protester gillades av över 500 000 människor på Facebook. Flygbolagets vd Michael O'Leary svarade med att kalla henne för "korkad". Nyligen råkade Brian McFadden, tidigare sångare i pojkbandet Westlife, ut för samma sak. Han skulle behöva betala 750 kronor för sitt boardingkort, och cirka 850 kronor för fyra kilos övervikt. I stället tog han tåget och valde att flyga vidare med "ett ärligt flygbolag", som han skrev på Twitter. Svaret från Ryanair var ironiskt;

- Vi är förvånade över att herr McFadden inte klarade av den superkomplexa uppgiften att skriva ut sitt boardingkort själv, något som våra årligen 80 miljoner resenärer lyckas med varje dag, uppger företaget till Daily Mail.

"Bojkotta"

Det har också varit starka protester mot hur Ryanair behandlar sina anställda. Nyligen berättade piloter att de tvingas arbeta längre än rekommenderat. Den före detta flygvärdinnan Sophie Growcott beskrev också sin tid på Ryanair som en "mardröm". Och flygvärdinnan Alessandra Cocca har stämt företaget eftersom hon menar att de anställda inte har några rättigheter och arbetar med usla villkor och under hot. Flygbolaget tillbakarvisar anklagandena som grundlösa.

Flera röster menar att man inte borde flyga med Ryanair. Nyligen uppmanade LO-distriktet i Mellansverige sina medlemmar att bojkotta lågprisflygbolaget, eftersom de motarbetar piloter som organiserar sig fackligt.

Norges statsminister Jens Stoltenberg är en av dem som har sagt att han aldrig kommer att flyga med Ryanair, på grund av de anställdas dåliga arbetsförhållanden.