Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssland skrämmer mer i Sverige än i Frankrike

Putinvän tar över som fransk president?

Annons

President Vladimir Putin och borgerliga Republikanernas presidentkandidat François Fillon  är gamla vänner.

President Putiin i Ryssland har flyt i världspolitiken. Nu ser det ut som om Frankrikes nästa president vill samarbeta med Ryssland och erkänna erövringen av Krim.

François Fillon vann överlägset primärvalet för att bli borgerliga Republikanernas kandidat i vårens presidentval. Socialisterna under den impopuläre president Hollande har ansetts uträknade, så slutkampen förväntas bli mellan Fillon och Nationella frontens Marine Le Pen.

Franska valsystemet har två omgångar. Om ingen får hälften av rösterna i första omgången går de två kandidaterna med flest röster vidare till en slutomgång.

I ett sådant val har de borgerligas kandidat varit favorit. Tillräckligt många vänsterväljare antas svälja förtreten och rösta på Republikanernas kandidat för att stoppa högerpopulisten och EU-motståndaren Le Pen.

Fast opinionsmätarna har haft fel förut. Storbritannien röstade för att lämna EU och Donald Trump vann presidentvalet i USA.

Fillon ligger nära Le Pen med bestämda krav på att minoriteter ska anpassa sig och är som katolik personligen konservativ i moralfrågor. Däremot har Fillon ett ekonomiskt program som skulle betyda stora förändringar. Han vill minska offentlig sektor och ge större utrymme för marknaden.

Den franska ekonomin behöver reformer, men här kan Fillon bli sårbar för attacker från Le Pen om att rasera trygghet och välfärd. Risken finns att en del vänsterväljare då låter bli att rösta på Fillon, vilket kan öka risken att Marine Le Pen vinner. Det skulle i sin tur ställa till väldig oreda i EU

Rysslands president Vladimir Putin kan däremot glädja sig åt att Fillon och Le Pen båda vill ha bättre förbindelser med Ryssland, avbryta sanktioner och erkänna erövringen av Krim.

Hur kan då två ledande franska politiker vara så ryssvänliga? Här spelar nog historien in. Vi svenskar vet att ryssarna härjade i Stockholms skärgård och erövrade Finland. Frankrike har aldrig på samma sätt direkt hotats av Ryssland.

Därför finns en större öppenhet att samarbeta med Ryssland. Något som kan bli desto mer oroande för oss som ligger närmare Ryssland och har sämre historiska erfarenheter.

Annons