Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Alla fick tycka till om vindkraft

Annons

Svar på insändaren "Kommunalrådet får bakläxa om vindsnurrorna" av Christer Filipsson och Lennart Skansfors. Jag har förståelse för att ett nyetablerat parti som ert behöver plocka upp frågor som det varit mycket debatt kring i media och driva vidare. Genom att göra så skaffar man sig en profil där man utser sig själv som granskare av makten, eller som i ert fall, endast rikta in sig på kommunalrådet, fastän vi är fler aktiva politiker än så.

Jag vill stanna lite vid begreppet makt. Makten ligger hos den som väljarna ger makten till. Vi som fått väljarnas förtroende gör vad vi kan för att förverkliga det program vi gått till val på. I vårt fall har omställning till en hållbar energiproduktion funnits med som ett av våra lokala löften till väljarna. Makten att rösta fram de politiker som får mandat att besluta ligger hos invånarna i Norberg och Sverige, så ser demokratin ut. Är man inte nöjd med sina politiker har var och en full rätt att lägga sin röst på någon annan man anser mer lämpad.

Gällande skiftande åsikter kring specifika frågor finns det, precis som ni påstår, ett hyfs att som politiker föra en dialog med berörda personer. Men att föra en dialog och lyssna på synpunkter är inte detsamma som att den med avvikande åsikt får som denne vill. Det förekommer att man som meningsmotståndare faktiskt får vika sig för den breda massan, ännu en av grunderna i demokratin.

Gällande vindkraftens varande eller icke varande framgår det tydligt att vi har några invånare som är starkt emot detta. De har läst in sig på frågan och tagit ställning emot, det ska vi ha full respekt för och allt engagemang är bra. Men att man har rätt att framföra sin åsikt är det inte detsamma som att man får rätt i sak.

Vid följande tillfällen har alla haft möjlighet att framföra sina synpunkter på vindkraftplanerna, jag förutsätter att de med synpunkter deltagit:

+ Samrådsutställning för allmänheten 14/7-1/9 2010, 7/2-7/4 2011, 1/2- 31/3 2011, annons i FP, AT, VLT och DD.

+ Öppet hus teaterbiografen 10/2 2011, medverkande var Åsa Eriksson samt flertalet tjänstemän, annons i FP och VLT. Åsa Eriksson bjöd in bybor i Olsbenning att tillsammans med representanter för vindkraftföretaget VKS, oppositionsledaren, tjänstemän från V-Dala Miljö & Bygg samt ordförande i fullmäktige diskutera frågan fredagen innan fullmäktige skulle ta ställning till ansökan om vindpark. Byborna i Olsbenning tackade nej till mötet.

Jag är av den åsikten, att får man möjlighet att göra sin röst hörd i en fråga som uppenbarligen uppbringar sådant enormt engagemang hos en, så tar man väl varje tillfälle som bjuds? Gör man inte det, så funderar i alla fall jag, var det verkligen så viktigt?

Rubriken för det ärende som Skansfors och Filipsson var med och beslutade i 6/7 2011 lyder “Tillägg till översiktplan för Avesta och Fagersta kommuner samt planeringsunderlag för Norbergs kommun om vindkraft”, detta förutsätter jag att ni båda minns.

Sedan vill jag knyta ihop med det jag skrev om i början. Jag har full respekt för att ni plockar upp brännande frågor och debatterar dem, men när och om ni väljs in i kommunfullmäktige igen vore det smakfullt om ni höjde blicken och tog samma entusiastiska ansvar för hela kommunen och alla dess invånare, inte bara för dem som skriker högst.

Tove Winqvist, ordförande Socialdemokraterna Norberg

Läs mer: Vindparken Målarberget får tillstånd

Läs mer: Boende rasar efter beslut

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons