Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Fagersta förlorar över 100 miljoner på SD-politik

Annons
SD-ledaren Jimmie Åkesson.

I Sverige har vi ett komplicerat men väl uttänkt system som ska utjämna skillnader i kommuners förutsättningar. Syftet är att invånarna ska kunna få likvärdig service, oavsett var i landet vi bor och hur stor kommunen är. Staten skjuter till miljarder i utjämningssystemet varje år och en hel del omfördelas mellan kommunerna. Åtta av landets kommuner betalar in mer till systemet än vad de får tillbaka. Alla vi andra 282 får mer än vi betalar in.

Det finns ett enda parti som är emot det här systemet. Sverigedemokraterna vill begränsa hur stor andel av en kommuns skatteintäkter som kan komma från utjämningssystemet till max tio procent. Jag har bett Riksdagens Utredningstjänst, som är oberoende tjänstemän, att räkna på vilken effekt SD:s förslag skulle få för kommunerna i Västmanland.

Svaret är en skrämmande läsning.

Om SD:s förslag blir verklighet skulle en liten kommun som Skinnskatteberg få minskade intäkter med hela 49 miljoner kronor varje år. Norberg skulle få 39 miljoner kronor mindre att satsa på välfärden och Fagerstas invånare skulle gå miste om 111 miljoner kronor per år.

Det är häpnadsväckande att ett parti på allvar kan föreslå något så huvudlöst.

I Skinnskatteberg skulle mer än en femtedel av all personal behöva sägas upp för att pengarna inte räcker. Tänk dig hur förskola, skola och äldreomsorg skulle se ut då. I Norberg motsvarar minskningen hela kostnaden för all gymnasieskola, vuxenutbildning, SFI och kollektivtrafik. I Fagersta motsvarar inkomstbortfallet hela förskoleverksamheten plus räddningstjänsten och byggnadsnämndens verksamhet.

Detta talar förstås Sverigedemokraterna tyst om, men jag anser att vi invånare har rätt att veta att om SD får styra Sverige måste Skinnskatteberg, Fagersta och Norberg antingen höja skatten med flera kronor eller dra ner så kraftigt i verksamheterna att kvaliteten kommer att försämras drastiskt.

Du har makten i dina händer. Se till att i stället rösta för en stärkt välfärd, högre pensioner och ett tryggare samhälle. Rösta på Socialdemokraterna den 9 september.

Åsa Eriksson (S)

toppkandidat till riksdagen för Socialdemokraterna i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons