Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S, L, C: Vi sparar för att kunna ta ansvar för framtidens vård

Annons

Regiondirektören har fått i uppdrag att hitta kostnadsreduceringar på 400 miljoner kronor till 2022, och återkommer med förslag till åtgärder under våren som ska hanteras i budgeten. Detta berör alla regionens verksamheter.

Samtliga partier i regionen är helt eniga om summan och behovet av att hitta kostnadsreduceringar. Arbetet med att nå en ekonomi i balans kommer att diskuteras i en parlamentarisk grupp där alla partier ingår. Det är viktigt att hela processen genomsyras av en bred politisk förankring.

2018 gjorde Region Västmanland ett positivt resultat på 215 miljoner kronor. Det motsvarar kriterierna för en god ekonomisk hushållning och är viktigt mot bakgrund av de stora investeringar vi behöver göra i länets sjukvård.

Samtidigt som regionen fortsätter göra positiva resultat, ser vi hur sjukhusvården dras med stora underskott. Det är även tydligt att vi är inne i en befolkningsutveckling som innebär att fler lever längre – vilket i grunden är positivt – men innebär att fler behöver regionens resurser. I kombination med att högkonjunkturen mattas av, gör detta att välfärden ansträngs.

Region Västmanland ska investera flera miljarder i moderna vårdbyggnader som ska trygga patientsäkerheten, möjliggöra kortare väntetider och skapa bättre arbetsmiljö för personalen. Men det går inte att göra innan vi tar tag i regionens ekonomiska utmaningar och möter de kommande behoven av välfärd i Västmanland. Därför behöver vi hitta kostnadsreduceringar på 400 miljoner kronor.

Alternativet till detta är sämre. Gör vi ingenting fortsätter underskotten att växa och tvingar oss till ännu större kostnadsreduceringar. I förlängningen innebär det även att vi inte kan upprätthålla en hög kvalitet i regionens tjänster.

Vi väljer istället att ta ansvar för skattebetalarnas pengar och se till att vi även i framtiden har en god ekonomi och kan erbjuda en välfärd av hög kvalitet.

Denise Norström (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Region Västmanland

Helena Hagberg (L), gruppledare för Liberalerna i Region Västmanland

Barbro Larsson (C), gruppledare för Centerpartiet i Region Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel