Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så är brandsituationen just nu

Just nu fokuserar styrkor från Södra Dalarnas räddningstjänstförbund på att släcka de lågor som tagit sig till Broarna i Norberg. Släckningsarbetet går än så länge framåt, men vindbyarna kan vara avgörande för hur kvällen blir.

Under dagen har lågor hoppat över sjön Snyten och tagit fäste vid Broarna i Norberg. De italienska vattenbombningsplan som beräknades anlända vid 13-tiden i dag har ännu inte kommit på grund av väderförhållanden, och styrkor från Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund kämpar hårt för att förhindra att branden sprider sig in i Norberg.

- Räddningstjänsten jobbar hårt med att förhindra spridning. Vi har även hjälp av helikoptrar som vattenbombar från Broarna och upp mot Karbenning, säger Thomas Eibrant, styrkeledare i Avesta.

Räddningstjänst har fortfarande inte kontroll på branden, men dagens släckningsarbete har varit lyckat.

- Det har varit bättre vind i dag. Tack vare intensivt arbete och de här helioptrarna så har det flytit på bra. Vi gör allt vi kan, säger Thomas Eibrant.

Hur kvällen i Norberg blir beror på vindarna, menar Thomas Eibrant.

- Vänder vinden kan det snabbt avta. Vad det gäller evakuering så är det omöjligt att svara på just nu. Just nu är vindne ganska lugn och vi hoppas att det fortsätter så.

Vad det gäller den tjocka röken över Fagersta menar Thomas Eibrant att det inte är någon fara.

- Om vinden ändrar riktning så blir det snabbt ren och fin luft i Fagersta igen. Men känner man att det är besvärligt nu så ska man stänga fönster och dörrar och hålla sig inne, säger han.