Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir 11 september-museet

Tretton år efter terroristattacken mot World Trade Center i New York öppnar museet om tragedin.

Efter många års väntan kan man nu besöka museet som berättar om de ökända terroristattackerna i USA, den 11 september 2001, då bland annat två flygplan körde in i tvillingtornen i New York. På 110 000 kvadratmeter kan man ta del av skulpturer, ljudinspelningar, filmer och vittnesmål om händelsen som skakade hela världen.

Att det tagit tretton år innan "911 memorial museum" slår upp portarna har bland annat att göra med att man varit oense om dess finansiering. Hänsyn till anhörigas önskemål har också spelat in. Bland annat ägnas en hel sektion åt al-Qaidas väg till attacken, och anhöriga hade åsikter om hur gärningsmännen framställs.

-Det är en svår balans. Man vill inte ge terroristerna uppmärksamhet men man måste ändå porträttera dem, säger Anthony Gardner, vars bror gick bort i attacken, till The Telegraph.

Särskilda rum

Andra känsliga inslag visas i privata rum, exempelvis bilder av hur människor hoppar från den kollapsande byggnaden, och citat från människor som såg dem.

Man ska också kunna se kvaddade brandbilar och ambulanser, delar från tornen och ett urval av de affischer som anhöriga satte upp, där de efterlyste sina saknade nära.

Det finns även en minnessektion för alla de människor som miste sitt liv i tragedin.

Biljettpriset för museet är 24 dollar, alltså cirka 166 kronor. Anhöriga eller räddningsarbetare går in gratis. Läs mer på:  www.911memorial.org