Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir vädret under påsken

Vårvärme kan vi glömma, men chans till sol får västmanlänningarna i alla fall under påskhelgen.

Annons

Torsdagen håller sig solig, eventuellt bildas lite stackmoln. Temperaturen stiger under dagen till en eller några plusgrader.

Om det bildas stackmoln försvinner de fram mot kvällen. På kvällen faller temperaturen snabbt och går ned så långt som till mellan -7 och -15.

Kvällstid kommer alltså de stora vägarna att vara torra och fina. Det kan dock smälta snö under dagen, med risk att smältvatten kommer ut på vägbanan och sedan fryser. Ofta gäller det här småvägar och väldigt lokalt.

Långfredag

Under dagen kan det komma upp lite moln söderifrån, med risk för halvklart väder. Fördelen är att det ändå blir uppehåll.

Temperaturerna håller sig på samma skala som under skärtorsdag, 1-3 plus dagtid för att till natten falla till -7 – -15.

Påskafton

Morgonen blir klar och solig. Under dagen växer stackmoln till och ger växlande molnighet. Här gäller det att inte deppa ihop – det ger även chans till solglimtar. Dagen bjuder på temperaturer mellan 2 och 5 plusgrader.

Till natten blir det återigen kallt.

Påskdagen

Det blir uppehåll. Molnprognosen är lite osäker.

– Det är svårt att avgöra om det bara blir lätta slöjmoln som ger växlande molnighet - eller om det blir ett tjockare molntäcke, säger Forecas meteorolog Per Holmberg.

Under dagen blir det någon grad kallare än under påskafton.

Annandag påsk

Det ser ut att bli uppehåll och ganska soligt, med temperaturer som under påskdagen. Dock börjar prognoserna bli mer osäkra från söndagen. Att det blir uppehåll är däremot en rätt säker uppgift.

Däremot är det svårt att se hur molnigt det kommer att bli.

Har vi vår i sikte?

– Det är vinter. För att vi ska få vår krävs sju dagar i rad med en medeltemperatur på över noll grader. Nu har det ju varit -10 på nätterna, så vi är långt ifrån våren, säger Per Holmberg.

– Det vi behöver är en långvarig värme där det är mulet på nätterna så att värmen bevaras. Eventuellt kan det tillfälligt komma in mildare väder i slutet på nästa vecka. Men som sagt, bara tillfälligt.

Foto:  Anders Wiklund / SCANPIX

Annons