Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så drabbades jag av det fria vårdvalet

Annons
inte lätt. Maire Martell måste åka fyra mil i tre veckor för att få sitt blodtryck uppmätt av en distriktssköterska. Helt orimligt, tycker hon. Foto: Hasse Holmberg / TT

Jag är arg och ledsen efter att ha drabbats av det fria vårdvalet. Härom dagen besökte jag min husläkare på en landstingsdriven vårdcentral i Sala. Trots att jag, sedan cirka 13 år, bor i Norbergs kommun, behöll jag min vårdcentral i Sala där jag tidigare bott i 25 år. Jag har en husläkare vilken jag har stort förtroende för och som jag inte behöver dra hela min sjukdomsbakgrund för då hon sedan många år känner mig och mina krämpor.

Den här gången var blodtrycket alldeles för högt trots att jag äter blodtryckssänkande medicin. Hon ville att jag skulle vända mig till distriktssköterskan i Norberg, då även Norberg har en landstingsägd vårdcentral och låta mäta blodtrycket en gång i veckan i tre veckor. Att ta prover och låta vaccinera sig i Norberg har fungerat bra för mig i alla år tidigare, senast för ett par veckor sedan då proverna inför mitt läkarbesök i Sala skulle tas. Men den här gången blev det kalla handen när jag ringde och ville boka en tid. Nja, inte direkt eftersom man i Norberg infört ett så kallat egenvårdsrum. Det rummet kunde jag få använda och egenvårda mig själv. I rummet finns en blodtrycksmätare, vilken sades vara lätt att använda. Jag kunde också få något slags tabell där jag själv skulle kunna skriva in resultatet. Försiktigt påpekade jag då att min läkare uttryckligen sagt att jag skulle gå till distriktssköterskan. För mig är det uppenbart att hon ville ha blodtrycket kontrollerat av en behörig person.

Jag nämnde också att jag själv har en blodtrycksmätare och skulle i så fall kunna egenvårda mig i hemmet. Det tyckte sköterskan var en bra idé. Det tyckte inte jag utan stod på mig. Hon ursäktade sig och försvann från telefonen ett tag, förmodligen för att konsultera en kollega. Sedan återvände hon och sa att tiderna på vårdcentralen i Norberg är avsedda för de patienter som listat sig där och det borde jag väl förstå!

Nej, det gör jag inte! Det är inte jag som infört det fria vårdvalet – det är ett beslut taget av landstinget. I veckan damp det ner en snabbguide för vårdbehövande i vår brevlåda. Den låg lämpligt till på köksbordet så jag bläddrade igenom den. På var och varannan sida betonas det fria vårdvalet, att man själv kan välja var man vill ha saker och ting utförda. Även öppen specialistvård kan man numera söka i andra landsting, ja till och med högspecialiserad vård vid något av universitetssjukhusen ingår i det nya fria tänkandet. Allt verkar vara möjligt inom ramen för det fria vårdvalet allt utom några ynka minuter för blodtrycksmätning i Norberg. För de ynka minuterna får jag nu sitta och åka närmare fyra mil i tre veckor till Sala trots att jag betalar landstingsskatt och skatt i Norberg. Och hög sådan då jag är pensionär och inte åtnjuter några jobbskatteavdrag. Fy skäms vårdcentralen i Norberg!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons