Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så får du barnen att sova i egen säng

Vad gör man när sängen fylls av barn som inte vill sova i sin egen säng – och resultatet blir att man vaknar stup i kvarten om nätterna? Vi har tipsen som får barnen att sova tryggt i sina egna sängar.

Att ha sitt lilla sovande barn bredvid sig om nätterna är väl kanske det gosigaste som många föräldrar kan tänka sig. Men alla som har delat säng med sitt barn vet också att barn varken tar liten plats eller ligger särskilt stilla. Titt som tätt väcks man av en fot i ansiktet. Till slut knölar man ner sig i barnsängen för att få några timmars ostörd sömn.

De flesta föräldrar är väl beredda på att sömnen blir lite hejsan hoppsan under de första småbarnsåren. Men när barnen har hunnit bli några år och man fortfarande vaknar flera gånger per natt är desperationen inte långt borta. På Familjeliv.se är barnens sovvanor ett hett diskussionsämne. En mamma berättar utmattat att hon väcks ett tiotal gånger varje natt av de tre barnen som alla kommer in till henne och pappan.

Så hur lär man egentligen barnen att känna sig trygga med att sova hela natten i sina sängar? Liv Svirsky, leg. psykolog och leg. psykoterapeut, är aktuell med boken ”Föräldrahjälpen” som med hjälp av KBT-metoder lär föräldrar att tackla vardagsproblemen som kan kännas jobbiga. Som sänggåendet till exempel. Ett tips hon har är att göra sängplatsen så inbjudande som möjligt. När barnet vaknar till på natten kan det vara lättare att somna om själv om sängen känns trygg och trivsam.

– Satsa på roliga lakan, en nattlampa och kanske självlysande stjärnor i taket så att den egna sängen blir en plats som barnet tycker om, säger Liv Svirsky.

En medlem på Familjeliv som har svårt att sova med sonen i samma säng, brukar leda tillbaka honom när han kommer över:

– Jag förklarar att alla sover i sina sängar och så sitter jag med honom tills han har somnat om. Jag tycker absolut att det är okej att samsova om alla vill det. Men alla har också rätt att få ha sin sovplats i fred, skriver hon.

Om man bestämmer sig för att gå tillbaka med barnet som kommer intassande, vill det till att man orkar vara konsekvent. Faller man tillbaka i gamla vanor redan efter ett par nätter, lär sig knatten att mamma eller pappa snart ger upp. Det är också bra om man gör insatsen när det inte händer en massa annat nytt för barnet. Om man till exempel väntar ett litet syskon och känner att det blir för mycket med två barn i sängen, är det smart att öva på de nya sovrutinerna innan bebisen kommer. Försök alltså att inte belasta allt samtidigt, menar Liv Svirsky.

Visst kan det kännas kämpigt att lära sina halvstora barn sova i egna sängar, men en klar fördel är att man kan resonera med dem om varför man tycker att det är viktigt. Med större barn, ungefär från tre år, kan man också testa med att använda poängsystem. Barnet får några poäng för att somna själv och ytterligare några för att somna om i den egna sängen. Ju mindre barnen är desto tydligare får man förstås illustrera poängen.

– Om barnen är intresserade av att få poäng blir sovvanorna till en rolig tävlingslek som många gillar. En del vill lösa in sina poäng till en leksak eller något annat, för andra räcker det med att bara samla poäng, säger Liv Svirsky.

Ytterligare ett tips som flera medlemmar på Familjeliv tycker funkar bra, är att lägga ut en madrass bredvid barnsängen. När man lett tillbaka barnet till sin säng lägger man sig på madrassen bredvid. Det blir ett bra stöd under fasen när barnet lär sig somna om utan att lägga sig hos föräldrarna.

Men för många föräldrar är det en viss brottningsmatch med samvetet när det gäller att sätta stopp för att låta barnen sova i dubbelsängen. Ska man verkligen beröva dem tryggheten att sova med mamma och pappa?

– Vår dotter på 6,5 år kommer in till oss nästan varje natt. Vi sover dåligt och har förstås pratat med henne. Men hon tycker ju att det är så mycket mysigare och varmare i vår säng, skriver en Familjelivsmedlem som funderar på hur hon ska hantera situationen.

Liv Svirsky tycker inte att man ska ha dåligt samvete för att man lär barnen sova i sina egna sängar. Trygghet får de på så många andra sätt. Dessutom är det en kick för självförtroendet att våga något som känns ovant och lite läskigt.

– Barn växer jättemycket av att klara nya saker själva – det skapar också trygghet. När man kan sova i egen säng är steget inte långt till att sova över hos en kompis.

Men för alla föräldrar som inte orkar ta tag i sovrutinerna – kanske har man också vant sig vid att sova bredvid sin lilla propeller som snor runt i sänghalmen – kan det vara en tröst att de allra flesta barn ändå väljer den egna sängen förr eller senare.

– I en viss ålder börjar de flesta barn sova själva. När kompisarna sover över tycker nog många att det är lite pinsamt att sova hos mamma eller pappa, säger Liv Svirsky.

7 tips – så blir ditt barn trygg i sin egen säng

• Mys till sängplatsen med fina lakan, gosedjur, nattlampa och självlysande stjärnor.

• Förklara varför du tycker det är viktigt att alla sover i sina egna sängar – berätta att du eller din partner har svårt att sova när alla ligger i samma säng.

• När barnet kommer intassande på natten – led tillbaka till barnsängen. Sitt på kanten eller lägg dig bredvid så att det blir tryggt att somna om.

• Var konsekvent. Bestäm hur ni ska göra och fortsätt med det tills de nya rutinerna sitter.

• Undvik att ändra sovvanor när det händer en massa annat i livet som skolstart, flytt eller ett nytt syskon i familjen.

• Är ditt barn en liten tävlingsmänniska? Då kan ett poängsystem fungera som en kul morot. Ge poäng för varje gång barnet sover hela natten i sin säng.

• Funkar inget? Avvakta och försök igen om ett tag. Handlar det om mörkerskräck eller andra rädslor kan det vara bra att få hjälp på traven av en psykolog.