Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så fejkar du självförtroende

Vetenskapen, och gemene man, har länge känt till att vi dömer andra baserat på deras kroppsspråk. Nu visar det sig att vi dessutom dömer oss själva baserat på vårt eget kroppsspråk.

I hela djurriket förekommer återkommande drag i kroppsspråk. Allt ifrån ormar, till gorillor till människor gör sig till exempelvis så stora som möjligt när de känner sig dominanta. Och på samma vis bugar, kryper och hukar den som känner sig underlägsen.

Ett annat exempel är vinnargesten, med utsträckta armar och hakan högt, som till exempel kan ses hos fotbollsspelare som just gjort mål. Även människor som har varit blinda sedan födseln gör instinktivt denna gest när de vinner något.

Men på samma sätt som våra känslor styr våra gester så styr våra gester hur vi känner oss. I ett försök visade forskare hur personer som fick bita ihop på en penna och på så vis tvingades att le blev gladare av övningen. När vi ändrar vårt kroppsspråk så ändras hormonnivåerna i våra kroppar.

På samma sätt som man blir gladare genom att tvinga sig att le kan man alltså enligt forskarna på ett enkelt vis få bättre självförtroende genom att i några minuter inta en dominant pose, exempelvis ”Wonder Woman-posen” med fötterna brett isär och händerna på höfterna.

Se socialpsykologen Amy Cuddys föreläsning om kroppsspråk här:

http://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are.html