Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så firar kändisarna jul

Julen är en traditionsbunden tid och varje familj har sitt sätt att fira på. Vi frågade några kändisar hur de gör för att skapa en mysig stämning som fångar julefriden.

Annons
Bloggaren och programledaren Elsa Billgren köper nya vintagejulkulor varje år till sin kitschiga gran. Bilden är tagen i butiken Brandstationen i Stockholm.

"Vi brukar ha en riktigt kitschig gran"

Vintagedrottningen Elsa Billgren, inreder i ”Äntligen hemma”, bloggar på elsa.elle.se, och är aktuell med boken ”Inred med vintage” (Bonnier fakta).

– Det första som dyker upp är belysning på balkongen och massor av tända ljus inne – det händer redan i oktober, men det handlar mer om att förbereda för vintersäsongen. När december närmar sig blir det amaryllis på snitt och vita rosor, små bär och sådana saker. Sedan kommer hyacinterna vid diskhon – hyacint är min bästa doft! Jag brukar placera ut dem där jag står och har tråkigt, så att jag har något att sniffa på.

Vad har du mer för julpynt?

– Framåt advent kommer mina vintagedekorationer fram – gamla tomtar, mässingsstjärnor i fönstren. Jag är ganska sparsmakad i mitt julpyntande, jag gillar klassiska grejer som röda ljus, mässingsljusstakar, amaryllis och hyacinter.

Hur ser din gran ut?

– Vi brukar ha en riktigt kitschig julgran med massor av vintagekulor och rosa glitter från 1960-talet och lametta, sådana där platta glitterremsor längst ut på grenarna. Det blir

några nya kulor varje år – i år har jag hittat fyra stycken i originalförpackning från PUB, ljusrosa, turkosa, röda och gula med vackra motiv. I toppen har vi en spira i stället för stjärna, som man har i Tyskland – jag har släkt där. Så vi har en tysk gran med Piff och Puff-känsla, kan man säga.

När tar du ner pyntet?

– Jag tröttnar sekunden efter julafton. Dagen efter julafton åker vi ut på landet, och när jag kommer hem är jag så klar med julen. Då plockar jag ned rubbet.

"Vi gör julgodis"

Linus Larsson, vinnare i ”Hela Sverige bakar”, aktuell med boken ”Baka med Linus” (Bonnier fakta).

– Vi kör hela registret när vi julpyntar. Från små tomtar, bockar, stjärnor och pepparkakor till belysning i fönstren med stakar och stjärnor. Även lite utebelysning.

Bästa julpysslet?

– Helt klart när vi gör julgodis! Och så gör vi pepparkakshus med barnen.

Vilket julpynt skulle du aldrig avstå ifrån?

– Det blir ingen riktig jul om man inte har en gran.

"Bing Crosby är stämningsfull"

Sångaren och skådespelaren Sven-Bertil Taube, aktuell i tv-programmet ”Så mycket bättre”.

– Första veckan i december pyntar vi med en stor utomhusgran med tillhörande djur i trä utanför köksfönstret.

Pysslar du själv?

– Jag tycker mycket om att lacka julklappar med sigill och skriva rim enligt tradition från min far Evert.

När plockar du ner pyntet?

– Enligt engelsk tradition måste det plockas ned efter nyår.

Vilket julpynt skulle du aldrig avstå ifrån?

– Julbocken vid spisen!

Bästa tips för julstämning hemma?

– Bing Crosbys ”White Christmas” som också var min mor Astris favorit.

"Jag bygger en liten vintervärld"

Skådespelaren Rakel Wärmländer, aktuell i filmen ”En underbar jävla jul”.

– Jag brukar göra en liten vintervärld där jag samlar alla små julsaker som jag har köpt på loppis. Sedan kanske jag gör en skridskobana med aluminiumfolie och bomull, och pudrar florsocker på – exakt vad det blir beror på vad jag blir sugen på att göra.

Vilken typ av julpynt gillar du?

– Jag är väldigt förtjust i kitsch, mycket lampor och saker som blinkar. Jag köpte två julsaker från inspelningen av ”En underbar jävla jul” – en uggla som lyser och en sådan där liten karusell som lyser, snurrar och spelar en julmelodi.

Vilket är julpyntet nummer ett?

– Granen! Egentligen är det sjukt konstigt att ta in en gran inomhus. Men det gör vi hur som helst och det är trevligt.

"Jag smyger i gång redan i november"

Clara Lidström, bloggare och författare, aktuell med boken ”God jul: kakor, knäck och karameller” (Rabén och Sjögren).

– Jag julpyntar med saker som doftar juligt! Hyacinter, pepparkakor i fönstren, apelsiner med nejlikor och massor av granris. Jag gillar halmdekorationer och pappersbonader, det passar bra in i vårt gamla hus.

När börjar och slutar julen?

– Jag smyger i gång försiktigt redan i november. Jag blir stressad av alla som

kastar ut julen i mellandagarna. Själv försöker jag hålla mig till tjugondag knut. Det blir så kalt och mörkt när man tar ned alla dekorationer.

Bästa tips för julstämning hemma?

– Släck lamporna, tänd levande ljus, sätt på bra julmusik, värm lite glögg i en kastrull på spisen så att doften sprider sig i hemmet. Hips vips är julstämningen där.

"Själva pysslet är julstämning"

Kitty Störby Jutbring, bloggar på blogg.mama.nu/kittyjutbring, programledare i Barnkanalens ”Labyrint”, just nu föräldraledig.

– Vi julpyntar ganska tidigt och ganska mycket. I år blir det en pastellfärgad jul med lite rött. Jag längtar tills Nikki-Lo och Kimmi-Kid är lite större – de är tre år respektive nio månader nu så det blir fortfarande väldigt korta pysselstunder. Själv har jag doppat julgranskulor i överbliven väggfärg – både på tvären och rakt uppifrån och ner, och lite snett. Det blev supersnyggt!

När börjar julen?

– Jag började långt före advent.

Vilket julpynt skulle du aldrig avstå ifrån?

– Julbelysning i fönstren, granen, pepparkakshuset och någonting Nikki-Lo gjort. Annars blir det liksom inte jul. Någon fin och rolig juldukning krävs ju med.

Bästa tips för julstämning hemma?

– Massa ljus och ett stort pepparkakshus! Det rimmade. Att pyssla ihop, själva pysslet blir ju julstämning i sig.

"Efter halloween är det fritt fram"

Alexander Hermansson, youtubestjärna, ”Let’s dance”-deltagare, medlem i humorgruppen Rackartygarna, programledare i Barnkanalen – snart med en ny säsong av ”Alex Hittar Hobbyn”.

– Jag fullständigt älskar julen! Jag har en välpyntad julgran, jag har till och med stoppat in fejkade julklappar bara för känslans skull. Så julstjärnor i fönstren och adventsljusstake. Det har hänt att jag hängt en julgranskula i bilens backspegel till och med, haha. Jag tycker att man ska hinna njuta av julpyntet länge, så jag börjar redan i november. Efter halloween är det fritt fram! I mitten av januari kan man långsamt börja plocka ned, jag fyller år den 22 januari och tills dess är allt borta.

Pysslar du själv?

– Jag köper allting färdigt, men eftersom jag och fästmön är sådana stora fans av julen så har vi sagt att vi ska lära oss att baka julgrejer i framtiden.

Vilket julpynt skulle du aldrig avstå ifrån?

– Julgran! Om den inte är med är det inte ens jul, då får man ha två julgranar året efter!

Bästa tips för julstämning hemma?

– Att fylla rummen med julens färger och känslor är mitt bästa trick, byta ut gardiner om man orkar, kanske byta ut någon lampa till en röd färg. Jag ställer gärna någonting i hallen som blir det första man möts av varje gång man kommer in, kanske en rolig liten tomte.

Linus Larsson.
Sven-Bertil Taube.
Rakel Wärmländer.
Clara Lidström.
Kitty Störby Jutbring.
Alexander Hermansson.
Annons