Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så firas nationaldagen

Sveriges nationaldag den 6 juni kommer att firas på hembygdsgårdar landet runt. Så här ska det firas i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg.

I Norberg hålls firandet som vanligt vid hembygdsgården Karlberg. Årets nationaldag kommer att bli en aning annorlunda än föregående år. Det traditionella nationaldagsfirandet kommer att kombineras med att de nyfödda i Norberg uppmärksammas.

Tanken är att även under dagen välkomna de nya svenska medborgare som bor i kommunen. Bakgrunden är en motion från Gunilla Persson (S). Det handlar om en önskan att få fler att deltaga i firandet.

– Jag har haft tanken på det här en längre tid. När jag var vid Karlberg ett år så tyckte jag att det var lite folk och det var svårt att få i gång firandet, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att vi ska uppmärksamma de nyfödda, vi vill ju ha fler medlemmar i kommunen. När vi gör det här så vänder vi oss till unga familjer och då kan vi också få dem att fira nationaldagen.

Lars-Erik Lärnemark från kultur- och fritid berättar om dagens upplägg.

– Kommunalråd Åsa Eriksson (S) kommer att hälsa de nyfödda och de nya medborgarna välkomna. De här personerna kommer att få en minnesgåva, vilken är hemlig fram tills på fredag. Det är ungefär 60 personer, berättar han.

Förutom välkomstdelen för de nya norbergarna händer också mycket annat under firandet i Norberg.

– Ett nytt lokalt band kommer att framträda. Det är Kerstin Stilling och bandet Long hard journey. Det blir också medeltida barnaktiviteter i Lapphyttan. Det blir mycket för alla åldrar, säger Lars-Erik Lärnemark.

Även i Fagersta och Skinnskatteberg kommer nationaldagen att uppmärksammas.

I Fagersta hålls firandet på hembygdsgården i Västanfors. Dagen bjuder på mycket musik, allt från rock och funk till kammarmusik kommer att spelas. Det blir även dansuppvisning av Fagersta folkdansgille samt en stor parad av folkdräkter från hela landet. Priset Årets Fagerstabo kommer att delas ut.

I Skinnskatteberg hålls firandet vid Hemgården. Prästen Marie Blommé kommer att hålla ett nationaldagstal och kommunalråd Lars Andersson (S) kommer att dela ut kulturpriset Hernfrid Barks stipendium, som i år går till Lina Adolphson.