Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så har Smalsjö laddat för VM-åket

På VM i Finland imponerade Emmily Smalsjö och blev bästa svenska. I dag inleds nästa deltävling – på ”hemmaplan” i Enköping. Här berättar hon om säsongens satsning och om hur hennes nya jobb har lyft henne.

FP träffade Emmily Smalsjö i hennes föräldrahem i Bastmora utanför Fagersta. Det är här hon oftast håller till för att se om sin endurohoj. Det är här hon tränar sin otroligt nödvändiga kondition inför tävlingarna. Och det är här hon har laddat för VM. Ett världsmästerskap med de bästa förarna på jorden.

– Jag har inte fattat det än. Det har varit så mycket förberedelser. Men att jag ska åka VM...det är ganska fränt, säger Emmily Smalsjö och fortsätter:

– Det är lite tidigt för mig, jag har inte kört så länge. Men jag passar på. Jag har inget att förlora på det. Just nu ligger jag etta i Sverige. Det ska bli kul att se hur jag ligger till i världseliten.

Ja, den här säsongen har verkligen gått i dur för Smalsjö. Hon leder just nu SM-serien och var bästa svenska på VM-deltävlingen i Finland. Det kan hon delvis tacka sitt jobb på Försvarsmakten i Enköping för. Eftersom hon nu även kör för Försvarsmaktens Enduroklubb på nationell nivå är de måna om att det går så bra som möjligt för Smalsjö. Hon får många privilegier av att både jobba och köra där.

– Jag har mycket hjälp av Försvaret. De är förstående angående min satsning.

Till den här säsongen har Smalsjö satsat mer på de stora endurotävlingarna, framför allt SM. Hon har valt bort crossåkandet och motionstävlingarna för att i stället träna enduro på helgerna. Men hon menar att det är viktigt att inte bara sitta på hojen. Grundkonditionen är av vikt också. Dels får hon mycket träning på sitt jobb i Enköping. Men hon är noga med att ta sig ut och träna när hon är ledig också.

– Det (enduro) är sjukt motionskrävande. Man kan inte ligga på max i mer än 20 minuter. Man måste orka och ha en grundkondition. Det är många som är skitsnabba i början, sedan orkar de inte. Jag springer mycket med hundarna i skogen, men försöker framför allt köra så mycket som möjligt. Det är bra att variera sin träning.

Nyligen fick Smalsjö reda på hur banorna ska gå i Enköping i helgen. Hon har inte fått köra dem, men i stället har hon gått proven för att se vad som väntar.

Så räkna med att hon kommer att vara förberedd och laddad till max när tävlingarna drar i gång på riktigt i morgon.

– När det har gått så här bra som det har gjort är det lika bra att bra köra på, säger hon.