Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så hittar du norrskenet

Paatsjoki i Finland, svenska Abisko och Yellowknife i Kanada.
Det är några av de platser där du har störst chans att få se
norrskenet. Och en ny app hjälper turister på traven.

Vintern 2013 kommer att bjuda på särskilt många norrsken, om man får tro prognoserna. Solaktiviteten är större än på ett årtionde, enligt uppgifter från NASA, och december ska vara en särskilt gynnsam månad för att se det skimrande ljusfenomenet.

Fotografen Moyan Brenn har länge fotograferat norrsken och har en del tips på hur man ska hitta dem.

-Du måste bara befinna dig i den arktiska cirkeln, hitta en klar himmel och hålla utkik efter elektromagnetisk aktivitet på ett kp-index, säger han till CNN.

Kp-index är det globala indexet för geomagnetiska stormar.

Ny app

För dem som vill åka till Norge på norrskensjakt finns nu hjälp att hitta det speciella naturfenomenet. Visit Norway lanserar appen Norway lights, en väderleksrapporteringstjänst som ska visa turister var norrskenet förväntas visa sig.

-Magiskt är kanske ett slitet ord, men norrskenet bjuder på en övernaturlig upplevelse och fascinerar oss alla, säger Per Arne Tuftin, chef för turistorganisationen.

Appen visar en översikt över områden som är bra för att kunna se norrsken, och gör också prognoser på upp till tre dagar i förväg. Den innehåller också information och fototips. Från sen höst till tidig vår är chansen störst att få se ljusfenomenet.

Tre platser att se norrsken på

Jökulsárlón, Island

250 kilometer från Reykjavik ligger denna glaciär, som är perfekt för att få syn på norrsken. Här reflekteras också ljuset i den isfyllda lagunen, något som förstärker känslan.

Muonio och Kilpisjarvi, Finland

Här kan man upptäcka ljusfenomenet, och samtidigt njuta av äventyr som skidor, slädfärd bakom eskimåhundar och scooteråkning vid den svenska gränsen.

Tromsø, Norge

Här finns särskilda bussfärder som tar med passagerare i jakt på norrskenet. Annars går det att kryssa fram på fjordarna med Hurtigruten, och på så vis se fenomenet på ett lite bekvämare sätt.

Andra bra platser

Abisko, Sverige

Yellowknife, Kanada

Kangerlussuaq, Grönland

Paatsjoki, Finland

Alaska, USA