Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så hittar du rätt skidutrustning

Hundratals pjäxor, tusentals skidor och en hel vägg med olika vallamaterial. Det kan vara svårt att skaffa rätt utrustning inför längdskidsäsongen. FP har besökt det nationellt kända Runes Sport och blivit klokare inför vintern.

Vinterns skidlopp närmar sig med stormsteg. Det märks också hos Runes Sport i Skinnskatteberg där försäljningen av längdskidutrustning börjar ta fart. Men det kan vara knepigt att hitta rätt material. Vad behövs det egentligen för en motionär som vill ta sig ut i spåren eller genomföra ett lopp? FP tog ett snack med Kenth Östberg och fick en guidning genom djungeln.

✔ Skidor: Till att börja med så ska man hitta rätt prisnivå. Sedan kommer det viktigaste, att hitta rätt skida som passar för kundens vikt. Längdskidor är uppbyggda med olika hårdheter, spann, det bygger på att man har rätt hårdhet/spann på skidorna. Om man har för hårda skidor når inte fästvallan snön. Om man har för mjuka skidor så drar fästvallan i snön hela tiden.

– Skidan ska optimalt vara 25-30 centimeter längre än ens kropp för klassisk skidåkning.

Det är också viktigt att hitta tekniken, menar Östberg och tillägger att skidåkarens teknik också påverkar valet av skidor.

✔ Valla:– Det allra viktigaste är att man får fäste med skidorna, poängterar Östberg.

Det är alltså grunden. För en nybörjare som ska motionera ska man använda snabbfästvalla, klister eller tejp. Vallatejpen räcker i 35 mil, så det är en bra start för den som inte orkar med att valla ”på riktigt”. Det är lika viktigt att ha bra valla som att ha bra skidor.

✔ Pjäxor:– Fötterna är olika, åkningen är olika. För en motionär handlar det om att ha en skön och varm pjäxa. Då behöver man inte ha mer än en tunn funktionsstrumpa på foten.

Östberg berättar att man ska ha 0,5-1 centimeter framför tån eftersom man hela tiden i längdskidåkning lyfter upp fötterna framåt.

– Om man inte har det utrymmet så är det stor risk att man får blånagel.

✔ Stavar:– De ska vara 30 centimeter kortare än kroppen vid klassisk åkning. Det är ett utgångsmått. Och ju längre och starkare du är desto styvare stav ska du ha. Staven ska i regel vara stum.

✔ Kläder:– Ett superunderställ är ett måste. Det får inte vara ett bomullsplagg, då blir man blöt som en disktrasa. Det måste släppa igenom luft.

Förutom det gäller vindkalsonger eller trosor för blåsten, möjligen en väst, två par handskar (fodrade och tunna), mössa och en vindfodrad jacka.

– De flesta sätter på sig alldeles för varma kläder. Man ska klä sig så tunt som möjligt. Efter fem minuter är man ju varm i spåret.