Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan centrum få mer drag

Ett bilfritt centrum, en mer kompakt stadskärna och stadstävlingar året runt. Det är några av förslagen som lyfts fram för att göra Fagersta centrum mer aktivt och levande.

Tillväxtgruppen i Norra Västmanland har bildat en utvecklingsgrupp som tagit fram  förslag med syfte att utveckla Fagersta centrum. I gruppen ingår handlare, fastighetsägare, Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, V-Dala miljö-och byggnadsnämnd samt kommunkansliet.

Idéerna är fördelade på både kort och lång sikt och berör alltifrån evenemang, trygghet och offentliga toaletter. 

Åtgärder för Fagersta centrum på kort sikt, mindre än ett år:

Åtgärder på lång sikt, mer än ett år:

Lars Wieselgren på Tillväxtgruppen, har varit inblandad i utvecklingsgruppens uppstartsarbete. Han understryker betydelsen av ett levande centrum.

- Sker det aktiviteter i centrum så kommer folk dit, som även handeln gynnas av, och så vidare. Det ena ger det andra, och det handlar om att samordna. De flesta förslagen kräver ett samspel för att kunna bli något av.

En attraktiv stadskärna är en avgörande fråga för hela kommunen, menar han.

- Det berör mycket mer än bara själva handeln. Ett attraktivt centrum har betydelse för alla som bor här, och även företagen. Om orten upplevs trivsam och att det händer saker så blir det troligare att företagen kan knyta anställda till sig.

Lars Wieselgren påpekar emellertid att åtgärderna hittills bara är just förslag.

- Detta är idéer om hur man kan göra Fagersta centrum mer attraktivt, men exakt hur de olika förslagen i sådana fall ska realiseras återstår att se.