Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan Fagerstas kulturhus utformas

Bakom stängda dörrar formas just nu ett förslag till framtidens kulturcentrum i Fagersta. Kommunen får hjälp av en arkitekt – som har ritat en kub.

Annons
Kulturhusets styrgrupp träffades i går för att bestämma om gruppen skulle godkänna arkitektfirmans förslag. Lena Sundholm, kultur- och fritidschef, är projektledare för kulturhusutredningen. I styrgruppen ingår också Per Österberg, chef på utbildnings- och fritidsförvaltningen, Anders Kilström, kommunchef och Tord Johansson, fastighetschef på NVK.

Snart kan Fagersta få ett nytt kulturhus. En projektgrupp har sedan i höstas arbetat med ett förslag. 7 juni presenterar gruppen förslaget för politikerna i kommunstyrelsen.

Men redan nu kan Fagersta-Posten berätta om vissa detaljer som har diskuterats i projektgruppen. Enligt arkitektens tidiga skisser rör det sig om en kubformad byggnad, cirka 30 gånger 30 meter stor, med fem våningar ovanför marken och ett källarplan under markytan.

Projektledaren Lena Sundholm, kultur- och fritidschef, vill i nuläget inte kommentera arkitektens skiss.

Men hon trycker på behovet av nya lokaler för framför allt biblioteket och Kulturskolan.

– I dag har vi inte lokaler som är anpassade för den egna verksamheten, varken i biblioteket eller Kulturskolan, säger hon.

Enligt skissen ska det nya kulturhuset innehålla kafé, turistinformation, biograf/teater (som sträcker sig över tre plan), Kulturskolan, bibliotek (över två plan), konferensutrymme, konsthall, en stor uthyrbar yta på plan fyra och en takterrass på plan fem.

I skissen finns rulltrappor och hiss centralt i den kubformade byggnaden.

Av skissen att döma verkar förslaget från projektgruppen bli att bygga ett nytt kulturhus, snarare än att använda en befintlig lokal.

Men det är inget som kommunalrådet Marino Wallsten (S) vill kommentera.

– Det kan bli vilket som. Och även om utredningen lämnar ett förslag så behöver det inte vara skrivet i sten. Beslutet ligger politiskt, säger han.

Fagerstas framtida kulturhus är en viktig fråga för politikerna.

– Vi ser det som en del i den stora utvecklingen av Fagersta kommun. Det får gärna vara centrumnära, säger Wallsten.

I mejlkonversationen som FP tagit del av nämner arkitekten en placering i Vilhelminaparken.

Fast något beslut om att bygga ett kulturhus är ännu inte taget. Det politikerna gjort än så länge är godkänna att frågan utreds och att projektgruppen lämnar ett förslag.

– När de har presenterat sin idé gäller det för oss att ta ställning till hur vi tar frågan vidare, säger Wallsten.

Fram till 7 juni väntar ett intensivt jobb för projektgruppen.

– Till dess ska det skrivas en rapport och sedan ska vi presentera den grova skiss som har tagits fram av projektgruppen med hjälp av arkitekten. Vi hoppas få fortsatt uppdrag och bli ännu mer konkreta, säger Lena Sundholm.

Läs mer:  Oklart var kulturhuset ska stå

Föreningar vill inte flytta

Frågan om ett nytt kulturhus i Fagersta har en lång historik. Den aktualiserades igen i början av februari 2015 när Pia Boiardt (V) lämnade en motion om att utreda Fagerstas lokaler för kulturaktiviteter.

Sedan dess har bland annat Folkets hus och Norrby Teater yttrat sig om planerna. Folkets hus-föreningen i Fagersta vill helst fortsätta med att vara i sina nuvarande lokaler och hoppas på en etappvis renovering av de lokalerna.

Även Norrby Teater vill helst vara kvar i sina lokaler. De har uttryckt en oro över att samla alla kulturaktiviteter i samma hus. Norrby Teater menar att det finns en risk att glömma bort verksamheternas behov.

Fagerstas utredning om nytt kulturhus ska vara klar i juni 2016. Det beslutade kommunstyrelsen i höstas.

Annons