Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan patienters integritet stärkas

Att som patient få sitt namn uppropat i väntrummet kan vara känsligt, menar Maria Dellham (M), oppositionsråd i landstingsfullmäktige i Västmanland.

Annons
Personer i väntrum på sjukhus och vårdcentraler kan känna sig utpekade om deras namn ropas ut. Det tycker Maria Dellham (M), landstingsråd i länet, som i en ny motion vill stärka patienters integritet i väntrummen.

Maria Dellham har nyligen i en motion till landstingsfullmäktige föreslagit att patienter i väntrum på sjukhus och vårdcentraler ska slippa att bli uppropade med namn.

– Säg att man väntar på en cancerdiagnos och sitter i ovisshet är det viktigt att kunna få vara mer privat, säger hon och fortsätter:

– Det kan sätta i gång spekulationer. Så länge man inte ropar upp namnet påkallas i alla fall inte uppmärksamheten.

Dagens system med utrop har fungerat bra hittills, tycker Lennart Nyman, verksamhetschef på Bergslagssjukhuset Mitt hjärta i Fagersta.

– Vi har inte sett några behov hittills och inte hört någon som tyckt att det är besvärande att få sitt namn uppropat. Man kan ju ha alltifrån cancer till förkylning utan att det syns, säger han.

Ett möjligt alternativ till namnutrop kan vara ett kölappar med siffror, menar Maria Dellham.

– Man kan slå in sitt personnummer vid ankomst och sedan får man ut en kölapp. Detta skulle i sådana fall gälla alla, säger hon.

Eventuella förändringar behöver vara mer underbyggda innan beslut tas, tycker Lennart Nyman.

– Jag tycker att vi måste ha mer underlag, som visar att folk verkligen upplever detta som kränkande, säger han.

Annons