Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan vi främja jakten

Nu är årets jaktsäsong i gång. I Västmanland finns över 5 000 jaktkortslösare, och närmare 300 000 människor är en del av denna breda folkrörelse i landet. För Moderaterna är det viktigt att bevara den anrika svenska jakttraditionen och vi har flera konkreta förslag på hur den ska främjas.

Framför allt så måste den svenska rovdjurs- och jaktpolitiken beslutas så nära invånarna som möjligt. Sverige är ett stort och glesbefolkat land med förutsättningar som skiljer sig från övriga EU-länders. För att jaktreglerna ska vara anpassade efter svenska förhållanden behöver Sverige självt få besluta kring dem.

Närheten i beslutsfattandet är även viktig på länsnivå. Vildsvinsstammen

i Västmanland ökar kraftigt och orsakar skador på lantbruket och trafikolyckor.

För att vildsvinsförvaltningen ska bli så ändamålsenlig som möjligt behöver den utformas i samverkan mellan länets jägare och markägare. De som är drabbade har oftast bäst kännedom om problemet och förslag på tänkbara lösningar.

Viltkött är en viktig resurs som är god, nyttig och miljösmart. Västmanlands kommuner borde se över möjligheten att i större utsträckning servera viltkött i sina verksamheter.

Genom att uppmuntra konsumtion av till exempel vildsvin stimuleras jakten, stammen hålls nere och konsumenterna får tillgång till klimatsmart kött.

Jägarna har en viktig uppgift att förvalta och vårda den svenska viltstammen. Polisens handläggningstider för vapenlicens behöver därför kortas ner och reglerna tillämpas mer enhetligt runt om i landet. För att jägarkåren ska kunna bedriva viltvård på ett professionellt och ansvarsfullt sätt behövs både träning och tillgång till rätt sorts vapen.

Jakten är inte bara en stolt svensk tradition. Den är även en del av det hållbara samspelet mellan människan, djuren och naturen. Därför vill vi underlätta för jägarna att fortsätta utföra sitt viktiga arbete.

Riksdagsledamot Skaraborg och jägare

Åsa Coenraads (M)

Riksdagsledamot Västmanland

Sten Bergheden (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel