Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kör du säkert på sportlovsresan

Det är sportlovstider med allt vad det innebär i form av bilresor till fjällvärlden och andra platser som bjuder på härliga sportlovsaktiviteter. Men sportlovsresorna är också förenade med faror.

Varje år sker det många trafikolyckor i samband med sportlovet.

För att undvika olyckor gäller det att förbereda sig rätt.

Många av bilisterna på väg till fjällen är inte förberedda på att de mindre vägarna inte är saltade. Det gäller därför att vara mer uppmärksam och anpassa hastigheten till väglaget.

Under sportlovet, som är utdraget över en period på fyra veckor, ökar trafiken dramatiskt på våra vägar när hundratusentals människor ska åka till olika destinationer. Många resor går till de svenska fjällen och tidvis är trafiken intensiv och periodvis uppstår långa köer.

En av de största riskerna för att hamna i trafikolyckor är att man har planerat att resan ska gå snabbare än vad den verkligen gör.

Det kan leda till stress som innebär att många kör för fort och chansar och gör riskfyllda omkörningar.

För att undvika detta är det viktigt att inte vara för optimistisk med tiden

En annan viktig sak för säkerheten är hur skidor och annan utrustning packas i bilen.

En dåligt packad bil kan bli en livsfara vid en hastig inbromsning.

Ett bra råd är att man ska packa de tyngsta sakerna så långt fram i packutrymmet som möjligt. Det minimerar risken för att lasten ska röra på sig.

Källa: Motormännen