Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så luras du på restauranger

36 restauranger har granskats i Fagersta och Norberg där flera uppger sig servera något de i själva verket inte gör.

Förra året sattes en projektgrupp ihop i Dalarnas län, som även innefattade Fagersta och Norberg, för att se vad som egentligen serveras på tallriken.

På fem ställen av de kontrollerade restaurangerna har matgäster beställt en rätt med fetaost som ska vara get-och/eller fårmjölksbaserad men fått salladsost vilken är komjölkbaserad. Och på sex ställen har matgäster beställt krabba och i stället fått Surimi som är pressat fiskkött.

På tre restauranger har det dessutom serverats vad matgästerna tror är parmaskinka men som varit en annan form av skinka.

– Det är väldigt viktigt att konsumenterna inte blir vilseledda när de beställer något. Om det som serveras inte stämmer överens med vad som står på menyn kan det leda till allvarliga påföljder för konsumenter med exempelvis allergier, säger Sara Skur, miljöinspektör på miljöenheten, Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning.

36 restauranger granskades i kommunerna. 15 av dem serverade annat än vad som stod i menyn.

Sara Skur menar att felet kan bero på flera olika orsaker.

– Det kan vara leverantören som har mixtrat till det, men vad som är orsaken är svårt att säga. Det är naturligtvis allvarligt och kopplat till vissa hälsorisker för konsumenterna, säger Skur och fortsätter:

– Vi har följt upp resultaten som granskningen visat och sett till att restaurangerna/pizzeriorna åtgärdat problemen, det är jätteviktigt för konsumenten. Nästa år kommer vi även kolla så att det som är åtgärdat följs.

I fredagens papperstidning kan du se listan på restauranger med avvikelser i granskningen.