Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många använder bilbälte i Fagersta

Bilåkarna i Fagersta kommun tillhör mittenskiktet i Sverige när det gäller att använda bilbälte. Skinnskatteberg och Norberg har lite sämre siffror.

Det är trafiksäkerhetsföreningen NTF som har gjort bältesmätningar i landets samtliga kommuner. Resultatet för Fagersta kommun visar att 94,9 procent av bilåkarna använde bälte när den här undersökningen gjordes. I Skinnskatteberg använde 91,9 procent bilbälte och i Norberg 91,8 procent.

Mätningarna visar att det är stora skillnader mellan landets kommuner. Bräcke i Jämtland nådde för första gången sedan de här mätningarna började den magiska gränsen 100 procent. Sämst i landet är Pajala i Norrbotten och Storfors i Värmland där bältesanvändningen endast är lite mer än 70 procent.

- Vi ser ett generellt mönster i att det i glesbygdslänen oftast förekommer kommuner med bältesanvändning mellan 70 och 80 procent, säger Jan Sandberg, vd på NTF.

Han påpekar dock att bältesanvändningen ökat varje år sedan mätningarna började och att hela 199 kommuner nådde över 90 procent i den senaste mätningen.

Halland är det län som toppar statistiken med 98,6 procent medan Dalarna med 87,9 procent ligger i botten.