Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många skadades i trafiken

Tolv personer skadades i trafiken på Fagerstas kommunala vägar under förra året. I Norberg skadades tre personer medan Skinnskatteberg tillhör en av landets 23 kommuner som inte haft några olyckor alls med skadade i trafiken.

Annons

Det framgår av Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, och Statoils trafikskadeindex – ett index som mäter hur många som skadas eller dödas i trafiken i förhållande till antalet kommuninvånare.

För att minska antalet olyckor är det viktigt att hastighetsgränserna följs.NTF anser också att kommunerna kan öka hastighetsefterlevnaden, exempelvis genom rondeller och gupp.

– Det är också viktigt att anpassa hastighetsgränserna till vägarnas standard. Då kommer fler att hålla hastigheten frivilligt, säger Rickard Cosini, kommunikationsansvarig på NTF, i ett pressmeddelande.

Fagersta hamnade på plats 109 i Statoils och NTF:s trafikskadeindex 2013, Norberg hamnade på plats 65. Indexet rankar Sveriges 290 kommuner utifrån hur många som skadades eller omkom på de kommunala vägarna under 2012, i förhållande till kommunens befolkningsmängd. Ju lägre andel som drabbats desto högre placering i indexet. På första plats hamnar de 23 svenska kommuner, däribland Skinnskatteberg, som inte hade en enda skadad eller omkommen i trafikolycka på kommunala vägar. På sista plats hamnade Malmö.

Annons