Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många unga väljer högskola

Mer än var tredje 24-åring i Fagersta och Norberg väljer att utbilda sig på högskolan. Det är något färre än länet i snitt.

Annons
Mer än var tredje 24-åring i Fagersta och Norberg väljer att utbilda sig på högskolan.

Universitetskanslersämbetet har analyserat i vilken utsträckning unga kvinnor och män börjar studera på högskola och skillnaderna mellan olika kommuner och län.

För 24-åringarna har det varit ungefär samma antal som väljer högskolestudier under flera år, i snitt 43 procent i landet.

I Fagersta har 34 procent av 24-åringarna valt högre studier, i Norberg är det 37 procent. I länet som helhet ligger snittet något högre, på 39 procent.

– Det är tydligt att unga på mindre orter mer sällan söker sig till högre utbildning. Alla vill inte studera på högskola och universitet, men det är viktigt att skapa förutsättningar så att fler ser att möjligheten finns. Det behövs en diskussion om detta på kommun- och länsnivå. Högskolor och universitet har också ett tydligt och viktigt uppdrag att bredda rekryteringen, säger Annika Pontén, chef för UKÄ:s analysavdelning, i ett pressmeddelande.

Att fler kvinnor än män söker sig till högskolan är ett mönster som man har märkt under flera år.

– Skillnaderna mellan kvinnor och män består. Det här är ytterligare ett område där det behövs en diskussion om varför det ser ut som det gör och vilka effekter det får både för samhället och individen, säger Annika Pontén.

Annons