Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många utsätts för stalking i länet

Nu har den nya lagen om olaga förföljelse funnits i ett år. Det är trettio personer i länet som anmält att de utsatts för stalking.

Det är sju kvinnor över 18 år i länet som förra året anmälde att de utsatts för olaga förföljelse. Det är en kvinna i Sala, en i Skinnskatteberg, fyra i Västerås, samt en i en okänd kommun, som står bakom de anmälningar som gjordes under förra året. De första sex månaderna i år var det 23 kvinnor i länet som anmälde brottet. Det visar den inledande statistiken från Brottsförebyggande rådet.

– För den som utsätts är det otroligt påfrestande och integritetskränkande. När vi nu har samlat brotten under ett begrepp ökar straffvärdet, säger Inka Wennerberg, handläggare vid Rikspolisstyrelsen, i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

Inte en enda av personerna som anmälde brottet var under 18 år. Inte heller finns det några män som anmält olaga förföljelse i länet.

Kan ge fängelseBrottet olaga förföljelse, eller stalking som det också kallas, kan ge upp till fyra års fängelse. När lagen skapades var syftet med den att stärka skyddet för de som utsätts för upprepade hot, trakasserier eller för våld.

– Tidigare kunde gärningsmannen bara dömas för vart och ett av brotten, som för olaga hot, misshandel, ofredande eller sexuellt ofredande. Nu tas större hänsyn till helheten, säger Inka Wennerberg.

I hela landet är det gjorts 829 anmälningar om olaga hot sedan lagen infördes första oktober förra året, fram till och med sista augusti i år.

Olaga förföljelse eller Stalking

• Förföljelse med upprepande brott mot en och samma person räknas som stalking

• Brottet begås av den som förföljer en annan person genom misshandel, hemfridsbrott, olaga hot, olaga intrång ofredande, sexuellt ofredande, skadegörelse eller överträdelse av kontaktförbud.

• Lagen är tänkt att förstärka det straffrättsliga skyddet mot trakasserier.

• Straffet är fängelse i högst fyra år

Källa: Nationalencyklopedin

Så skyddar du dig mot stalkers

• Polisanmäl det du råkat ut för

• Dokumentera allt och spara all kommunikation

• Var tydlig med att du inte vill ha kontakt med personen

• Undvik sedan all kontakt med personen

• Ändra alla dina rutiner. Gå till exempel olika vägar hem från jobbet, och handla i nya matbutiker.

• Du kan ansöka om kontaktförbud hos polisen

Källa:Polisen