Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket tjänar kommunalråden

Statistik visar att det skiljer 14 000 kronor mellan den bäst och sämst betalda heltidsanställda politikern.

Vad landets heltidsanställda kommunstyrelseordföranden tjänar varierar mycket över landet, visar en kartläggning som Dagens samhälle har gjort. Bäst tjänar kommunalrådet i Stockholm, 119 790 kronor, sämst tjänar kommunalrådet i Dorotea, som får 36 921 kronor.

I norra länsdelen är Stig Henriksson (V) den politiker som får högst arvode, 57 886 kronor i månaden. Detta placerar honom på plats 87 av 275 i landet. På plats 161 kommer Skinnskatteberg med Lars Andersson (S) som har ett arvode på 50 000.

Sämst betalt i norra länsdelen får Norbergs kommunalråd Åsa Eriksson. Hennes arvode uppgår till 43 725 kronor och placerar sig bland de 30 lägsta i landet, plats 249 av 275.

– Vi har precis tillsatt en grupp politiker som ska se över våra arvodesnivåer i kommunen. Vi är medvetna om att de är lägre i Norberg än i jämförbara kommuner. Ansträngd ekonomi har gjort att vi har hållit dem nere i några år, säger Åsa Eriksson.

Norbergs kommunchef Staffan Mood tjänar strax över 13 000 kronor mer än Åsa varje månad.

– Man kan inte helt jämföra politikers arvoden och chefers löner tycker jag. Chefer konkurrerar på marknaden på ett annat sätt. Om vi på sikt ska kunna rekrytera duktiga personer hit måste lönen också vara på nivå, säger Åsa Eriksson.