Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sa nej – men lät barn bo kvar i flera år

Socialnämnden i Fagersta kritiseras för lång utredning och knapp dokumentation.

Under lång tid visste socialnämnden om att en familj tagit emot ett fosterbarn på eget bevåg. Nu riktas skarp kritik mot nämnden.

– Det är bra på ett sätt. Att vi får bekräftat att vi haft rätt, säger ”familjehemspappan” om Inspektionen för vård och omsorgs, IVO:s, beslut.

Han och hans sambo har klagat hos myndigheten IVO, som har i uppgift att granska att befolkningen får vård och omsorg som bedrivs i enlighet med lagar och andra föreskrifter.

Familjen har haft ett barn boende hos sig även fast det inte skett en formell familjehemsplacering, något som socialnämnden vetat om. Familjen är kritisk till socialnämndens hantering av ärendet och anser att barnet som bott hos dem i flera år utsatts för onödigt lidande av nämnden då ärendet dragit ut på tiden.

Enligt handlingar som IVO tagit del av framgår det att nämnden vetat om situationen sedan 2011. IVO tycker det är anmärkningsvärt att nämnden inte närmare utrett barnets situation. En till brist hos nämnden, menar IVO, är att utredningstiden förlängts fast det inte funnits särskilda skäl till det. Dessutom framgår det inte att det har beslutats om längre utredning, enligt IVO.

Det är mycket allvarligt att trots att nämnden länge vetat om att barnet bott i en familj som man bedömt som olämplig för medgivande och familjehem, låtit barnet bo kvar anser IVO.

– Varför har man inte hämtat barnet under den här tiden? Vi kan inte vara olämpliga om de inte bryr sig om att barnet bor här, säger ”familjehemspappan”.

I yttrandet säger nämnden att barnet fått god omvårdnad hos boendefamiljen.

Socialnämndens ordförande, Teemu Sulin (V), har kontaktats av Fagersta-Posten för en intervju, men bett att få återkomma i slutet av mars när socialnämndens arbetsutskott fastställt redovisningen av de vidtagna åtgärderna.

Beslut ska dokumenteras

Nämnden ska säkerställa ...

Senast 28 mars ska socialnämnden redovisa för IVO vilka åtgärder man vidtagit eller avser att vidta. Socialnämnden ska också redovisa tidpunkt och omfattning av de genomförda eller planerade åtgärderna. Slutligen ska nämnden redovisa för IVO hur nämnden säkerställer att de vidtagna åtgärderna får önskad effekt.

IVO har inte fått in några handlingar ännu.

Källa: IVO:s beslut