Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så påverkas Fagersta i Kommunals strejk

23 av Kommunals medlemmar i Fagersta tas ut vid en eventuell strejk. Det betyder bland annat att elever i förskoleklass och grundskolan får äta en kall salladsbuffé till lunch.

Om medlare inte kommer överens träder strejkvarslet i kraft klockan 00.00 på måndag.

Många medlemmar hör av sig med frågor och undrar hur de ska agera i olika situationer. Det är inte bara de 23 som tas ut i strejk som undrar, i Fagerstasektionen finns det 1 241 medlemmar som hoppas att facket får igenom sina krav.

– Meningen med strejken är att det ska vara så besvärligt för kommunen att de ringer sitt arbetsgivarförbund och berättar det för dem. Det kan drabba allmänheten men vi hoppas att de har förståelse, säger sektionsordförande Anne-Marie Noppa.

I Fagersta är det samtliga kockar och kokerskor, samtliga samordnare och assistenter inom socialförvaltningen, skolvaktmästarna vid Risbroskolan som tas ut i strejk.

Samt personalen som sköter schemaläggningsprogrammet Time Care.

I avtalsrörelsen kräver Kommunal 1 740 kronor i löneökning för de som tjänar under 25 000 i månaden. Motparten i förhandlingarna, Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vill att lönehöjningen ska följa industrins märke på 6,8 procent.

1 740 kronor är ungefär den lönehöjning industriarbetarna fick i kronor.

– Jag hoppas att facket står på sig. Jag är värd en högre lön. Jag är värd samma lön som en person som har likvärdig utbildning som tre år på gymnasiet. Men jag har jobbat i 30 år snart och någon som går på teknikprogrammet på gymnasiet går in på en högre ingångslön än vad jag har i dag, säger Carina Gäfvert som arbetar i hemtjänsten och daglig verksamhet.

Hon får medhåll av Maria Ravila och Anna Maria Ottosdottir.

De jobbar som samordnare på Blanka vägens gruppboende respektive dietkokerska vid Alfaköket.