Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så prioriteras vägarna vid snöröjningen

Norbergsvägen, Floravägen, Knutsvägen och Bergslagsvägen är viktigast när snön röjs undan från Fagerstavägarna.

Starten på vintersäsongen blir ett test för snöröjarna.

Torsdag och fredag bjöd på säsongens första snöfall och därmed snöröjarnas första utryckning för denna vinter.

– Vår snöjour gick i gång den 15 november, säger Per Viklund på Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK.

Nu varnades tidigt för att stormen Sven skulle kunna ge stora mängder snö, uppemot 30 centimeter.

Riktigt så mycket blev det inte. I alla fall inte i de norra delarna av Västmanland.

Men NVK, var klar att rycka ut. Och liksom så många år tidigare finns en plan att hålla sig till för snöröjarna.

– Först och främst prioriterar vi gång- och cykelvägar, gatorna och parkeringar i centrum samt våra matargator, säger Per Viklund.

– Matargator är i Fagersta gator som ansluter till riksvägen. Alltså vägar som Norbergsvägen, Floravägen, Knutsvägen och Bergslagsvägen.

Tanken är att så enkelt, och snabbt, som möjligt leda ut trafiken till riksvägen, där Trafikverket ansvarar för snöröjningen.

– Trafikverket börjar sin röjning redan när det har kommit två centimeter snö, medan NVK väntar till fem centimeter har fallit på matargatorna, säger Viklund.

NVK har till sitt förfogande 15 fordon för snöröjning som sammanlagt ska klara tio mil väg.

– I budgeten har vi pengar för att vi ska klara att röja efter 15 snöfall per år, säger Viklund.

– Jag har jobbat med det här i mer än 20 år, och bara en enda gång har vi fått så mycket som tre decimeter snö vid ett och samma tillfälle.

Vägar som inte hör till kategorin matargator får vänta längre på röjning. Här krävs åtta centimeter snö innan plogningen sätter i gång.

Och då tar det förstås tid innan alla gator är fria från snö.

– Då börjar röjningen från olika håll. Någon börjar på Rönningen, någon på Uggelbo och så möts man så småningom någonstans mitt i Fagersta, säger Viklund.

Har du upplevt att det är något område där de boende oftare är missnöjda med snöröjningen, kanske för att de tycker att just deras gata alltid röjs sist när det har snöat?–Nej, det tycker jag inte. Däremot kan det väl bli lite problem ibland när det kommer någon ny chaufför som kanske inte riktigt har samma koll som den som plogat i många år har. Sedan är det klart att en del hör av sig till vår felanmälan. Så vi får snabbt reda på om något blivit fel, säger Viklund.