Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så reser skandinaver

Svenskar är mest flygrädda och norrmän tar oftare med matsäck på
planet. En ny undersökning kartlägger hur skandinaver reser.

En stor del skandinaver är flygrädda. Men mest nervösa inför att ta flyget är svenskar, det visar en ny rapport av nätresebyrån Expedia. Var fjärde svensk, 26 procent, är rädda mot 22 procent av danskarna och 18 procent av norrmännen. De flesta försöker att sova för att komma tillrätta med oron. Näst vanligaste metoden är att prata med grannen. Men medan norrmän och danskar lyssnar på musik läser svenskar helst säkerhetsinstruktionerna för att bearbeta rädslan.

Allt det här framkommer i undersökningen Den skandinaviska flygresenären.

- Vi är alltid intresserade av resenärers beteenden. Genom att lära känna dem och skaffa oss djupare insikter kan vi utvecklas och anpassa vårt erbjudande, säger Susanne Svensson, marknadschef för Expedia i Norden.

Svenskar dricker mest

Beteendet på flygplatsen skiljer sig också åt på många sätt. Inga skandinaver är så pigga på att ta med matsäck på planet. Men norrmännen gör det oftast, 30 procent av dem tar med egen mat ombord mot bara 17 procent av svenskarna. Ändå snålar norrmännen inte när det kommer till övriga utgifter på flygplatsen. Drygt tre av tio norrmän shoppar för mellan 500 och 1 000 kronor på flygplatsen och två av tio lägger 1 000 kronor eller mer på shopping. Majoriteten av svenskarna, 53 procent, handlar för mer blygsamma summor, under 500 kronor.

Samma störningsmoment

Alkoholvanorna skiljer sig också åt mellan länderna. Svenskar är de som helst tar en drink på planet, 52 procent uppger att de gärna dricker mot bara 41 procent av danskarna.

När det handlar om störningsmoment tycker skandinaver dock likadant. De flesta stör sig allra mest på för lite benutrymme.