Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska barngrupperna i Fagerstas förskolor bli mindre

Annons

Fagersta. Hur ser förskolesituationen ut i dagsläget:

Det finns drygt 700 barn i Fagerstas kommunala förskolor. Drygt 100 barn går 15 timmar i veckan i förskolan. Våren innebär fler barn i förskolan än hösten.

Skolverket har inte kvar sina rekommendationer för antalet barn per avdelning. Fagersta kommun har riktvärdet 14 barn per småbarnsavdelning, 18 per 1-5-avdelning, 20 per 3-5-avdelning. Det överskrids i dagsläget med två barn per avdelning.

Vad händer nu?

De fyra enhetscheferna på förskolorna i Fagersta har fått i uppdrag att tillsammans med personal titta på var barn som börjar förskolan i perioden april-juni kan placeras.

Uppdelningen innebär att på de eventuellt fyra avdelningar där det placeras ut fem barn till, sätts en heltidspersonal in.

I vår startas ytterligare en förskoleavdelning där Lejonkulan ligger. Skolverket har beviljat 510 000 kronor till detta.

Utbildningsförvaltningen äskar pengar till en ny förskola med fyra avdelningar nästa år. Där ska en första skiss och kostnadskalkyl vara klar nu i mars. Stöd ska sökas hos Skolverket.

Den nya förskolan, som ska göra att barngrupperna minskar, planeras att ligga mitt i Fagersta så att många barn ska ha nära dit.

Annons