Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Elsas få hjälp av kommunen

Elsa Andersons konditori kan komma att återuppbyggas. Nu tänker Norbergs kommun upplåta kontor till ägaren.

Annons
Åsa Eriksson (S) vill gärna se att Elsas byggs upp igen. ”Från kommunens sida att vill vi göra vad vi kan för att stötta om ägaren väljer att försöka bygga upp det igen”, säger hon.Något ekonomiskt bidrag till företaget kommer det dock inte bli tal om, enligt Eriksson.

Norberg. Det har gått drygt sex veckor sedan Elsa Andersons konditori totalförstördes i en anlagd brand.

Ägaren Kristina Leijonhufvud vill nu se en återuppbyggnad.

– Det har varit våran ambition från början egentligen, men det är en försäkringsfråga det är det enda jag kan säga. Det är inte klart ännu hur det skulle kunna gå till rent praktiskt och ekonomiskt.

Hon hoppas kunna reda ut frågetecknen snarast och komma med ett besked inom några veckor. Går det vägen är målet att få till någon form av verksamhet redan nästa sommar.

Finns det någon tanke om hur det skulle byggas upp på nytt?

– Förhoppningen är att det kan bli någonting där i alla fall känslan är samma som tidigare.

Efter branden har Kristina Leijonhufvud fått mycket stöd från norbergare och andra människor i landet.

– Det är klart att vi känner att allt stöd, all positiv feedback och alla erbjudande om hjälp gör det lättare att ta beslutet också, säger hon.

Efter förslag från ägaren har Norbergs kommun nu beslutat att upplåta en kontorsplats i kommunhuset till konditoriet. Kommunen tänker inte ta betalt.

– Eftersom hela företaget bokstavligen har brunnit upp har de ingen arbetsplats. Då upplåter vi lokaler, både arbetsrum och tillgång till konferensrum och social samvaro, säger kommunalrådet Åsa Eriksson (S).

Åsa Eriksson påpekar att det är en speciell åtgärd och att grundhållningen i kommunallagen är att stöd inte ska ges till enskilda näringsidkare.

– Men det här ett sådant exceptionellt läge så vi åberopar en skrivning där det står att man få ge stöd till enskilda näringsidkare om det föreligger synnerliga skäl. Vi menar att det här är så viktigt för Norberg att vi vill göra det, säger hon.

Är det rättvist mot andra företag att gör så här?

– Det kan man förstås diskutera. Min bild är att alla i Norberg, näringsidkare och boende, tycker det är oerhört viktigt att Elsa Andersons konditori byggs upp igen. Därför tror jag att kommunen har ett väldigt starkt stöd för den här åtgärden, säger Åsa Eriksson.

Kristina Leijonhufvud är mycket tacksam för att kommunen erbjuder sin hjälp.

– Det är fantastiskt, det är mer än man kan begära, säger hon.

Annons