Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så sköter du bilen i vinterkylan

Vintern står för dörren och det är inte bara vi människor som fryser när vinterkylan slår till med full kraft. Även våra bilar far illa i det kalla vädret.

Men precis som vi människor kan lindra kylan till exempel genom att ta på oss ordentligt med kläder går det att förebygga så att bilarna mår bättre när det är riktigt kallt.

För den som inte sköter om sin bil ordentligt kan de få förödande konsekvenser. Inte minst ekonomiska.

Branschorganisationen Motormännen, delar här med sig några av de viktigaste tipsen för att bilen ska klara vinterkylan:

• Se till att det finns glykol i kylaren så att kylsystemet inte fryser. Det står i bilens instruktionsbok hur stor mängd glykol det ska vara.

• Häll i koncentrerad spolarvätska i spolarbehållaren. Annars är det risk för att den utspädda kylarvätskan fryser till is med följd att slangar och hållare går sönder.

• Se till att ha batteriet ordentligt laddat och om batteriet är gammalt bör det bytas mot ett nytt. Normal är ett bilbatteri fräscht i cirka 4-6 år.

• Om du har möjlighet att koppla en elektrisk motorvärmare till bilen bör du absolut göra det. Motorvärmaren bör kopplas på ett par timmar innan du ska åka med bilen. Gör du det är bilen lättstartad och du får snabbt upp värmen inne i bilen.

• Det är A och O att ha ordentliga vinterdäck.

• Du bör smörja gummilisterna på dörrarna och bagageluckan. Annars är det risk för att dörrarna inte går att öppna. Det finns specialmedel som bland annat innehåller silikon att smörja på listerna. Om dörrarna inte öppnas med fjärrlås bör du också ha låsolja i låsen.

Däremot är det helt onödigt att hälla k-sprit i bensintanken, enligt Motormännens tekniker.

- Det är bortkastade pengar. I den 95-oktaniga bensinen finns det fem procent etanol och det har samma funktion som K-sprit. Och den som använder diesel som drivmedel behöver heller inte tänka på att fylla på K-sprit.

Den som har tillgång till garage bör naturligtvis låta bilen stå i garaget när den inte används. Den som inte har garage kan med fördel täcka över bilen med en presenning eller något liknande när den står parkerad.