Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så snuskiga är barn

Höstrusk och dagissmittor ligger i startgroparna. Men hur snuskiga är egentligen barn? Blir man dödligt sjuk av att äta en snorkråka eller om man tar en slurk ur en vattenpöl?

Under hösten blir det ofta bacillfest på dagis och i skolan bland våra barn. Hur skyddar man sig bäst från att smittas? Professorn i livsmedelshygien, Marie-Louise Danielsson-Tham, delar med sig av tips och råd.

– Det man aldrig får tumma på är att låta sjuka barn, febriga, förkylda, lösa magen, illamående gå till dagis eller skola. Det är i början av en sjukdom som man är som mest smittsam. Dessutom är feber en signal från kroppen att man ska vila och ta det lugnt och låta kroppens immunförsvar jobba i lugn och ro, säger Marie-Louise och fortsätter:

– Tvätta händerna ofta och noga är också jätteviktigt. Ta för vana att göra det när man varit ute och kommer in, efter toabesök, när man snutit sig och innan man äter. Även om man bara ska äta en frukt.

Människor är de största smittspridarna när det kommer till att flytta bakterier och virus. Så att smuggla in barnet på dagis med en halv värktablett i kroppen är ingen bra idé. Då är risken ofta större att barnet blir sämre än om det får vara hemma och vila.

Men varför blir det då en sådan bacillfest varje år när sommaren är slut? Marie-Louise Danielsson-Tham menar att det ofta beror på att man är mer inomhus.

– Varje barn bär på sin familjs virus och bakterier. Efter sommar och semestrar utsätts barnen för andra barns bakterieflora och blir i värsta fall sjuka. Barnen är också mycket mer inomhus på hösten och vintern. Detta gör att det är lättare för bakterier och virus att sprida sig från barn till barn. Sedan har solens strålar har en viss bakterie- och virusdödande effekt, säger Marie-Louise.

Men vuxna är ju också mer inomhus under höst och vinter. Är barn "snuskigare" än vuxna?

– Jag vill inte kalla det för att de är snuskigare, men barn har ett annat förhållningssätt till sin avföring, snor med mera än vad vi vuxna har.

Hur snuskigt är det att äta snö?

– Snö är kallt och kan irritera magen. Ren snö är inte farlig ur smittosynpunkt. Men om man har otur har en fågel eller hund bajsat på den snö som äts upp. Oftast händer inget, men oturen kan ju vara framme.

Hur snuskigt är det att plocka upp en begagnad godis som tappats på bussen och stoppa den i munnen?

– Jag har aldrig hört talats om att någon blivit sjuk i Sverige av att göra så. Men, många tycker ju att det är snuskigt med allt som legat på golvet.

Slicka på ledstången på bussen, hur snuskigt är det?

– Inte farligt från sjukdomssynpunkt, men många tycker det är äckligt.

Hur snuskigt är det att leka med fågelfjädrar?

– Här ska man vara lite försiktig. En del vilda flyttfåglar kan ha tagit med sig salmonella från landet där de övervintrat. Är oturen framme kan det finnas lite fågelavföring på fjädrarna.

Hur snuskigt är det att äta en snorkråka?

– Sin egen snorkråka är inte farlig från sjukdomssynpunkt, men det ser ju äckligt ut. Andras snorkråkor kan innehålla förkylningsvirus och bakterier.

Hur snuskigt är det att dela vattenglas på förskolan?

– Det ska man inte göra. Det är ett bra sätt att smitta ner sin omgivning.

Törstig? Om man tar en slurk vatten ur en vattenpöl, hur snuskigt är det?

– Det ska man inte göra. Något djur kan ju ha bajsat i den.

Fika med dockservisen, men hur kul är det att torrsurpla ur kaffekoppen? Vi tar en kopp ur toaletten, hur snuskigt är det?

– Aja, baja, det är både farligt och jättesnuskigt!

Om man slickar på en lyktstolpe på vintern? Hur snuskigt är det?

– Lyktstolpar är gjorda av metall. När man slickar på kall metall leds värmen mycket snabbt bort från tungan. Tungan är täckt med våt saliv som fryser när temperaturen är 0°C eller lägre. Resultatet blir att tungan fastnar på lyktstolpen.

Sandkakor och sandslott är kul, men hur smakar det? Hur snuskigt är det?

– Det ska man låta bli. Man vet aldrig vad människor och djur gjort i sanden.

Pussa katt/hund på nosen?

– Faran med att pussa sin älskling är överdriven. Svenska hundar och katter är sällan bärare av smittämnen som är farliga för människan. Det är betydligt farligare att smaka på rå köttfärs!

Stoppa handen i brallorna och klia sig i stjärten?

– Här är det varningsflagg igen! Om man kliat sig i stjärten måste man genast gå och tvätta händerna noga.

Slicka på smörkniven och stoppa tillbaka i paketet?

– Bra väg att sprida smitta. Lägg aldrig tillbaka redskap som man slickat på eller haft i munnen i mat som ska ätas av andra.