Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så står sig Västmanlands kommuner i miljörankingen: "Hårdnande konkurrens"

Tidningen Aktuell Hållbarhet presenterar nu sin granskning av kommunernas miljöarbete.

Annons

Fjärde bästa kommun i landet är Västerås, som även toppar listan över Västmanlands kommuner. Fjärdeplatsen är dock en försämring mot fjolårets tredjeplats.

Arboga står för en rejäl förbättring, kommunen har tagit sig upp från plats 207 till 119. Även Hallstahammar har klättrat och hamnar på plats 126 jämfört med plats 163 i förra årets rankning. Fagersta har gjort en klar förbättring, om än från en låg nivå, från plats 279 till plats 242. Köping backar från fjolårets plats 81 till 85.

Sala står för en klar försämring, de hamnar på plats 166 jämfört med 85 året innan. Heby däremot klättrar till 65 från plats 147. Mer statistik kan man ta del av här.

Enligt Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet görs jämförelsen i en tid med hårdnande konkurrens. Syftet med rankningen är att vara en "energiinjektion i kommunernas miljöarbete", dels genom att lyfta föredömen, dels genom att vara en blåslampa där det behövs förbättringar.

I rankningen mäts aktivitet och ambition på bred front inom miljöområdet och bygger på både en enkät och offentlig data. I år har enkäten en svarsfrekvens på 78 procent, något mindre än förra året.

I årets resultat framkommer bland annat att bara en av fem kommuner använder koldioxidbudgetar för att nå Parisavtalets mål. En av fyra kommuner arbetar systematiskt tillsammans med det lokala näringslivet för att utöka den cirkulära ekonomin. Och knappt en av fyra kommuner arbetar systematiskt med att minska förbränningen och inköpet av plast i kommunal verksamhet.

– Plast är en högaktuell miljöfråga som utmanar i det kommunala arbetet, i allt från upphandling till avfall och förbränning. Därför är politisk förankring i kommunerna av stor vikt för att åstadkomma detta, säger Mikael Salo i ett pressmeddelande.

Solparken ligger nära E18 mellan Enköping och Västerås. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Annons