Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så undviker du att bränna dig

Solkräm är viktigt att använda, även när inte solen gassar. Men allra bäst skydd ger kläder och solglasögon.

Annons
Solskyddskrämen åker på även när solen inte gassar. Tuva-Li blir insmord av mamma Yvonne Fredriksson efter ett dopp i poolen. Karin Florin är också noga att ha solkräm med sig till döttrarna Freja och Gry när de besöker Fagerstahallens utebad.

I Sverige är hudcancer en av de vanligaste cancerformerna. Cirka 55 000 svenskar per år drabbas, rapporterar Strålskyddsmyndigheten. Det finns ett starkt samband mellan hudcancer och att bränna sig.

Yvonne Fredriksson från Norberg och Karin Florin från Olofsfors besöker Fagerstahallens utebad. Båda har packat med sig solskyddsfaktor till sig själva och barnen. Yvonne Fredriksson tar fram en flaska som det står 30 på.

– Det är en sådan här kräm som går ner på djupet. Vi hade den i Thailand i julas och brände oss inte en enda gång, säger hon.

Karin Florin kör inte på något särskilt märke, utan har några olika krämer. Hon kollar på de olika flaskorna, solskyddsfaktorn ligger på mellan 20 och 30.

– Vi ser till att smörja in oss. Inte varje dag, men just när man sitter ute vid badet eller vet att man är utomhus hela dagen, säger Karin Florin.

Hur ofta man behöver smörja in sig beror på hur mycket man doppar sig, men också i vilka mängder man svettas. Den som svettas mer, behöver helt enkelt smörja in sig oftare.

– Solskyddet ska på innan du exponerar dig, 30 till 60 minuter innan du vet att du ska ut och sola, säger Ann-Louise Ivansson, apotekstekniker på Apotek Lejonet i Fagersta.

Sedan är det viktigt att fortsätta smörja sig under dagen.

– De solskydd vi säljer är väldigt testade och innehåller få ingredienser. Man försöker hålla ner antalet tillsatsämnen, säger Ann-Louise Ivansson.

Solkräm är viktigt för de delar av kroppen som exponeras för solen. Men det är egentligen kläder, hatt och solglasögon som ger det absolut bästa skyddet. Den som vistas utomhus mitt på dagen, mellan klockan elva och tre, bör hålla sig i skuggan eftersom det är då solen är som starkast.

Strålskyddsmyndigheten påtalar att UV-strålningen, på grund av fri horisont, ofta blir starkare för den som vistas på en strand än den som är i stan.

I dag finns solskydd i alla de former, både som mousse och med manetskydd. Många ansiktskrämer innehåller visst solskydd.

– Om man backar 20 år, så tyckte man att solskyddsfaktor 15-20 var högt. I dag är 50 högt. Nu säljer vi inte någon kräm under solskyddsfaktor 15. Vi rekommenderar 30 och uppåt om man är solkänslig, säger Ann-Louise Ivansson.

Om skadan redan är skedd, om du bränt dig, så uppmanar Strålskyddsmyndigheten till att låta huden vila helt från solen för att hinna läka.

Viktigt med rätt mängd

På Läkemedelsverkets hemsida framgår det vilket skydd olika solskyddsmedel ger.

Lågt skydd: Solskyddsfaktor 6-10.

Medelhögt skydd: 15-25.

Högt skydd: 30-50.

Mycket högt skydd: 50+.

Tänk på att solskyddskräm bara ger full effekt om det används i tillräckliga mängder.

Barn under ett år ska inte utsättas för direkt solljus. Äldre barn som vistas i stark sol bör skyddas med kläder, solhatt och solkräm på oskyddad hud.

Källa: lakemedelsverket.se

Annons