Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så undviker du sladd i trafiken

Birgit Bakkan på Trafikskolan i Norberg tipsar Fagersta-Postens läsare om hur man på bästa sätt undviker olyckor vid halt väglag. Mycket handlar om att planera sin körning, menar hon.

Annons
Just i korsningar och i rondeller kan väglaget vara extra halt. ”Där bilar stannar och startar blir det nämligen uppslipat och blankt, vilket gör det väldigt halt och svårt att stanna i tid”, säger Birgit Bakkan, trafikskolechef.

– Det är såklart svårt att säga att gör si eller så, då allt beror på hur halt det är och vilken typ av halka det är, säger Birgit Bakkan, skolchef på Trafikskolan i Norberg.

Men några tips som hon lär ut till sina trafikskoleelever är att planera körningen och att hålla avståndet.

– Just i korsningar kan det vara lite extra noga med att bromsa i tid och att hålla avståndet till fordonet framför. Där bilar stannar och startar blir det nämligen uppslipat och blankt, vilket gör det väldigt halt och svårt att stanna i tid, säger hon.

På gamla bilar utan antisladdsystem gäller det att pumpbromsa.

– Det innebär att man i stället för att trycka bromsen i mattan, bromsar i flera intervaller. För om man bromsar för hårt låser sig hjulen. Har du däremot en ny bil ska du trycka hårt på bromsen, säger Birgit Bakkan och fortsätter:

– Men det är aldrig en garanti för att klara sig från att få sladd.

Vid halt väglag kan bromssträckan bli fem till sex gånger så lång jämfört med torrt underlag.

– Att fräscha upp sin halkkörning är ett bra tips innan man beger sig ut i trafiken, säger Birgit Bakkan.

Annons