Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sådant jobb sådan resa

Lärare åker till Costa Blanca, banktjänstemän till Toscana och
människor som jobbar med marknadsföring väljer Balearerna. En
brittisk resebyrå menar att det finns ett samband mellan vårt jobb
och våra resepreferenser.

Det är inte bara de dagliga uppgifterna vi delar med kollegor. Vårt yrke styr också vårt reseintresse. Åtminstone enligt en nätresebyrå som påstår sig ha upptäckt att vissa yrkesgrupper ofta har samma preferenser när de bokar resor.

Revisorer åker exempelvis till Côte d'Azur, folk som arbetar med media föredrar generellt de grekiska öarna och mekaniker slappnar gärna av på Costa del Sol. Ingenjörer reser till Karibien och frisörer ofta till Turkiet. Så har de olika yrkesgrupperna i alla fall svarat i nätresebyråns undersökning - där 1 892 personer från Storbritannien deltagit.

-Vi har alltid undrat om särskilda yrkesgrupper oftare besöker vissa destinationer på semestern, och nu vet vi att det finns ett samband, säger Chris Clarkson, chef för företaget Sunshine.

Kollegorna påverkar

Sex av tio personer i undersökningen säger att deras kollegors val påverkar var de åker. Kanske är det alltså därför byggarbetare ofta reser till Egypten, och människor som jobbar med HR väljer New York.

-Det verkar som att kollegor som pratar med varandra påverkar var man sedan åker, säger Chris Clarkson.

Så här väljer yrkesgrupperna:

Kundservice: Algarve, Portugal

Byggbranschen: Sharm el Sheikh, Egypten

IT-yrken: Costa Brava, Spanien

Yrken inom hälsa: Madeira, Portugal

Militärer: Phuket, Thailand

Banktjänstemän: Toscana, Italien

Lärare: Costa Brava, Spanien

HR: New York, USA

Ingenjörer: Karibien

Frisörer: Dalaman, Turkiet