Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Safari på svenska

Det är inte bara i varma länder man kan åka på safari. Nu ökar
intresset för djurskådningsresor också i Sverige. Både svenskar och
utländska turister ger sig ut för att se säl, bäver, älg och
björn.

På safari åker man ju för att spana på lejon i afrikanska länder. Det var reaktionen när Naturarvskompaniet ville starta guidade resor i svenska djurs fotspår, för tio år sedan. I dag är läget ett annat. Enligt nio olika företag är intresset för svensk safari högre än någonsin, och de flesta går mot en rekordsommar. Norrigården Vildmark har till exempel förlängt säsongen för björnskådning och Selin Charters sälturer har i stort sett varit fullbokade.

-Alla vi pratat med ger en samstämmig bild. Nu börjar folk som är uppväxta i staden att komma ut i naturen. De har aldrig varit några skogsmullar, men de tycker att det här är spännande, säger Per Jiborn vid Svenska Ekoturismföreningen.

Vana guider

Per Jiborn har själv åkt på både älg- och tumlarsafari.

-På älgsafarin var vi ute och smög på älgar och hamnade 20-30 meter från en älgko. Jag har sett kanske hundra älgar förut, men det här var väldigt bra, säger han.

Poängen är just närheten till naturen. Förr i tiden kanske man satt i en stor buss och såg älgar genom fönstren på några hundra meters håll, säger Per Jiborn. Nu är det i stället kunniga guider som tar med folk till platserna där djuren brukar vara. De kan härma djurens lockrop och lära ut saker till människor som inte har så stor vana av att vara i naturen.

-På en fiskeresa var det några engelsmän med, och guiderna fick visa dem allt. De kunde inte göra upp eld i bastun och hade aldrig hållit i ett kastspö, säger Per Jiborn.

Älg lockar turister

Utländska besökare vill ofta se älg, särskilt är det holländare och engelsmän som tar sig hit. Från Centraleuropa reser folk som vill se bäver och utter. Det intresserar också allt fler svenskar. Säl är ett annat populärt djur, men det finns också turister som vill kika på björnar, vargar eller fjärilar.

Ibland blir mötet med djuren kort, kanske ser man bara en tumlares fena under ett par sekunder. Men det är helhetsupplevelsen som är härlig, menar Per Jiborn. Att intresset för safari ökar just nu tror han har att göra med en allmän trend.

-Folk vill ju inte bara ligga på stranden längre. Och numera är det nog fler som värdesätter duktiga guider, äktheten och att man får smaka på den lokala maten.

Fakta/Safari

Några av arrangörerna som anordnar safaris:

+Norrigården Vildmark, www.norrigarden.se

+Vargas Vildmarkslodge, www.swedenwildlife.se/sv+Naturarvskompaniet, www.nordicdiscovery.se+Wild Sweden, www.wildsweden.com+Selin Charter, www.selincharter.se

Läs mer: www.ekoturism.org