Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Alliansen har rätt om Arbetsförmedlingen

Behöver skakas om

Annons

Hårt kritiserad.

”Arbetsförmedlingen är ineffektiv och klarar inte av sitt uppdrag att förmedla jobb”. Det enkla konstaterandet gjorde Roger Haddad, riksdagsledamot från Västerås, när han på Liberalernas landsmöte 2015 föreslog att Arbetsförmedlingen skulle avvecklas i nuvarande form.

I går föreslog allianspartierna tillsammans det, att myndigheten ska avvecklas, och lade fram ett förslag i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Även om det återstår att se hur starkt stödet är för att lägga ner Arbetsförmedlingen är det bra att allianspartierna lyfter fram bekymren.

För de är många. Myndigheten är som sagt dålig på att förmedla jobb. Den har ett tungt ansvar för arbetsmarknadsintegrationen, men dras år in och år ut med usla resultat och förtroendeproblem hos arbetssökande och arbetsgivarna. Även när Riksrevisionen nyligen granskade Arbetsförmedlingens förberedande utbildningar levererades hård kritik.Det säger en del att Arbetsförmedlingen har det lägsta förtroendet av alla svenska myndigheter.

Förslaget, från Alliansen, är att ersätta Arbetsförmedlingen med en statlig myndighet som koncentrerar sig på myndighetsutövning, kontroll och uppföljning. Däremot är matchningen tänkt att skötas av andra aktörer, såsom företag och ideella organisationer. Kommunerna skulle vidare ges ett större ansvar för utbildning.

Visserligen införde Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg för några år sedan en "förnyelseresa", men bara det att "förnyelseresan" har planerats att pågå i flera år får varningslampan att lysa. Ser inte Arbetsförmedlingen och regeringen hur akut läget är?Enligt SCB förvärvsarbetar hälften de nyanlända efter sju år. Hälften av de nyanlända som fått uppehållstillstånd har en utbildning som motsvarar grundskola eller lägre. Det innebär att svensk arbetsmarknad behöver reformer, och att Arbetsförmedlingen på ett eller annat sätt behöver skakas om rejält.

Den statliga myndighet som ska hjälpa nyanlända i arbete måste prioriteras och fungera.

Givetvis är inte alla arbetsmarknadsproblem en enskild myndighets "fel". Det är för dyrt att anställa och trösklarna in på arbetsmarknaden är för höga för unga och utlandsfödda. Att starta och driva företag är fortfarande för krångligt. Men om Arbetsförmedlingen inte klarar av att axla sin uppgift är det på tiden att något händer.

Integrationen på arbetsmarknaden har en central betydelse för Sveriges framtid. Den statliga myndighet som ska hjälpa nyanlända i arbete måste prioriteras och fungera - inte accepteras som en ineffektiv koloss varken arbetssökande eller arbetsgivare har förtroende för.

Annons