Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Även extremister har demonstrationsrätt, Wallström

Utrikesministern borde veta vad demokrati är

Annons

Margot Wallström borde veta bättre. Polisen kan inte ta politiska hänsyn.

Mina föräldrar tvingades fly med oss barn i mitten av 1980-talet. Som fackligt aktiva fängslades och förföljdes de i Turkiet, där militären efter ännu en kupp hade tagit makten. Här i Sverige, Uppsala närmare bestämt, kunde de för första gången gå i ett första maj-tåg utan att vara rädda. Jag minns hur de glatt kommenterade polisens agerande: tänk, här hjälper polisen oss att komma fram, ingen blir misshandlad eller arresterad!

Det är det perspektivet som fått mig att se yttrandefriheten, mötesfriheten och demonstrationsrätten som heliga. Dessa principer är viktiga, även - eller kanske särskilt - när det är svårt. Och svårt är det när våldsbejakande nazister närvarar på politikerveckan i Visby.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen får förstås inte ingå i det officiella Almedalsprogrammet. Däremot har de fått polistillstånd att stå på en särskild plats, tala och dela ut flygblad. Demonstrationsrätten och yttrandefriheten ger dem, precis som alla andra, den rätten.

När brott begås ska polisen ingripa. Att uppvigla, hetsa, hota eller slåss är olagligt. Att framföra unkna åsikter är det inte. I alla rättssamhällen råder en oskyldighetsprincip, man straffas först när ett brott begåtts och bevisats.

Det är beklämmande att röster nu kräver att polisen ska ta politiska hänsyn när demonstrationstillstånd på allmän plats ska ges. Utrikesminister Margot Wallström sa häromdagen, apropå att Nordiska motståndsrörelsen fått polistillstånd i Almedalen: "Jag förstår inte varför vi skulle tillåta nazister, med en sådan människosyn" (DN, 28/6). Menar utrikesministern att polisen bör säga nej till alla med en unken människosyn? Av vem och var dras gränsen?

Att uppvigla, hetsa, hota eller slåss är olagligt. Att framföra unkna åsikter är det inte.

Som utrikesminister borde Wallström känna till hur länder där polisen "sopar bort" oliktänkande fungerar. Kanske har utrikesministern glömt hur Laila Freivalds, socialdemokratisk utrikesminister i Göran Perssons regering, fick en hemsida nedsläckt då hon ville undvika publicering av så kallade Muhammed-karikatyrer. Freivalds avgick våren 2006. Demokratin ska respekteras, vilket Freivalds bortsåg ifrån.

Precis som yttrandefrihetsexperten Nils Funcke har påpekat kämpade svensk arbetarrörelse, med bland andra August Palm och Hjalmar Branting, för de demokratiska rättigheterna som i dag är grundlagsskyddade. De finns av en anledning och ska inte tas för givna. Nazismen, och andra våldsbejakande ideologier, hotar demokratin och ska bekämpas genom politiskt motstånd - inte genom att vi ger upp demokratin.

Det finns gott om länder där polisen ger sig på demonstranter. Tro mig - Sverige är så mycket bättre.

Annons