Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Be i stället Nalin Pekgul om hjälp

Ny myndighet det sista som behövs

Vid årsskiftet får vi en ny myndighet: "Delegation mot segregation". Allt tyder på att det blir ytterligare en integrationspolitisk flopp.

Utredaren som lägger fram förslaget om ny myndighet är Jonas Nygren, numera förbundschef för Hyresgästföreningen och tidigare kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande i Sundbyberg. För de flesta som följt integrationsfrågor är han förmodligen helt okänd. Men nu föreslås det ändå pengaregn över "delegationen", och det talas om "stöd till kommuner", "öka samverkan", "lokala insatser", "strukturer".

Själv vill jag bara säga: nej, stopp, sluta!

För det första: lär av tidigare misstag, gör inte om dem. I flera decennier lade S-regeringar stora summor på allt från ”Blommanpengarna” på 1990-talet (efter smeknamnet på dåvarande invandrarminister Leif Blomberg) till ”Storstadssatsningen” och senare satsningar.

Integrationsministrar har kommit och gått, vi har även haft en myndighet. Den hette integrationsverket och lades ner 2007 av alliansregeringen med dåvarande integrationsminister Nyamko Sabuni. Även om Sabuni var rätt ute i integrationspolitiken slarvade alliansregeringen bort frågan efter hennes tid.

Att nuvarande regering saknar en integrationsministerpost är inte ett problem i sig. Det som kallas segregationsproblem har egentligen med skolresultat, arbetslöshet, jämställdhet och kriminalitet att göra. Vad som däremot är nödvändigt är kloka och tongivande politiker som kan frågorna.

Allt tyder på att "Delegation mot segregation" blir ytterligare en integrationspolitisk flopp.

Numera konstaterar samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S) att integrationspolitiken har misslyckats, men han hävdar också att delar av tidigare integrationsinsatser har varit "positiva". Vilka han syftar på är oklart. Baylans partikamrat Jonas Nygren, som alltså har fått utredningsuppdraget och föreslår en ny myndighet, låter om möjligt ännu vagare. Vad exakt har misslyckats? Finns någon självkritik? Hur ska vi veta att vi är på rätt väg utan svar på dessa frågor?

En tidigare S-politiker som kan ämnet och som sätter fingret på integrationspolitikens brister - såväl borgerlighetens som det egna partiets - är Nalin Pekgul. Pekgul har kritiserat övertron på projekt och idén om att förortsbor är i behov av en alldeles särskild politik. Hon har talat klarspråk om islamism och kvinnoförtryck, samt kritiserat partier som lyft fram representanter - som inte delar partiernas uppfattning om jämställdhet och demokrati - i hopp om att locka "invandrarröster".

Varför en ny myndighet och samma gamla vanliga tugg, Stefan Löfven och regeringen? Be Pekgul om hjälp så att något vettigt blir sagt och gjort.