Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Bemöt Sverigedemokraterna - smäll inte igen dörren

När något inte fungerar: byt taktik

Runt om i Sverige pågår debatter om hur Sverigedemokraterna ska "hanteras". Få delta eller portas?

I tidningen Norran har det förts en diskussion om att Pensionärernas riksorganisation, PRO, inte ville bjuda in SD till en debatt om äldrevården. I region Skåne säger det Moderata oppositionsrådet att det är "sandlådenivå" av regeringen att bjuda in alla andra partier utom SD till samtal om höghastighetståg.

Nyligen beslutade Lärarförbundet att man inte ska ”delta i aktiviteter" med Sverigedemokraterna i valrörelsen. Här i Västmanland har Vårdförbundet berättat att man inte vill bjuda in partiets representanter till förbundets "Regionpolitiker-mingel". I en debattartikel tog förbundet avstånd från SD:s "människosyn", men också från partiets inställning till rätten till vård: "Rätten till vård är inte enbart en medborgerlig rättighet utan också en mänsklig rättighet" (VLT, 27/3).

Problemet med det sistnämnda argumentet är att andra partier också diskuterar gränserna för sociala rättigheter. Akutvård vill inte ens SD neka papperslösa, eller dem som illegalt befinner sig i landet, men att gränser måste dras för vad som kan erbjudas är svårt att förneka. Widar Andersson på socialdemokratiska Folkbladet i Norrköping uttrycker det så här: "Mänskliga rättigheter är självklart något som är värt att strida för. Problemet blir när dessa rättigheter blandas samman med medborgerliga rättigheter som regleras inom nationalstaterna" (16/4). Till de senare hör rättigheter "som kostar pengar som någon annan ska betala".

Naturligtvis har Vårdförbundet med flera ingen skyldighet att bjuda in partier de ogillar. Men den här mandatperioden har om något präglats av att såväl Moderaterna som Socialdemokraterna har svängt kraftigt i migrationspolitiken. Lärdomen måste vara att det är bättre att ta till exempel diskussionen om gränserna för olika sociala rättigheter, än att vänta in ännu en "tvärvändning" i riktning mot SD:s politik. Det uppfattas bara som hyckleri och stärker sympatierna för SD.

Sverigedemokrater har bevisligen inte gått att trolla bort, hur ofta de än portats från arrangemang, fått sura blickar i riksdagshuset eller av bekanta plockats bort som Facebook-vänner.

Ska man inte stå fast vid principer, om man nu tror på kulturell pluralism och tolerans? Visst ska man det. Men den som är trygg i sina åsikter kan tåla att andra tycker annorlunda. Har meningsmotståndaren fel - markera och argumentera.

När det etablerade Sverige i stället smäller igen dörren ger det intrycket av osäkerhet. Och även om man tycker sig nita till SD:s partiledning, tolkar partiets väljare det som en spottloska mot dem.