Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: En hjälte till skolkurator hjälpte flickan hem

Tänk om kuratorn inte "lagt sig i"?

Annons

Rättegången mot pappan i Västerås kommer troligen dra igång i höst, enligt åklagaren.

En tjej från Västerås, född i Somalia, lurades ner till Etiopien när hon var 14 år - för att giftas bort med en äldre kusin hon aldrig hade träffat. Det var på ett jullov hon trodde att hon skulle hälsa på sin mamma i ett annat land. Snart förstod hon att hennes pappa, som enligt flickan tyckte att hans dotter blivit "för svensk", hade andra planer. Hon blev av med sin mobiltelefon och sitt pass, och kunde inte röra sig fritt.

Men via internet höll hon kontakten med sin skolkurator i Sverige. ”Han säger du måste gifta dig, vad ska jag göra. Jag är så rädd”, skrev flickan i Facebook-chatten. Till slut lyckades hon ta sig till svenska ambassaden i Addis Abbeba, och kunde efter ett år i Etiopien komma hem till Sverige. Nu är hennes pappa åtalad för försök till äktenskapstvång, alternativt för vilseledande till tvångsäktenskapsresa, vid Västmanlands tingsrätt.

Det är första gången någon i Sverige åtalas för vilseledande till tvångsäktenskapsresa, och vi har bara ett tidigare fall med åtal för försök till äktenskapstvång. Lagen mot barn- och tvångsäktenskap infördes för snart tre år sedan och rymmer dessa två brottskoder. Även försök och förberedelse till tvångsäktenskap är olagligt.

Att lagstiftningen har skärpts är bra, men rättsväsendet har en del att jobba med. Det finns fortfarande fall där man hänvisar till "kultur" för att tona ner allvaret med barn- och tvångsäktenskap. Förvaltningsrätten i Växjö beskrev nyligen en minderårig gift och gravid flicka som "en med svenska mått mätt brådmogen flicka". I domen stod det även att flickan har "en fast förankring i sin religion och i den kultur som hon är uppväxt i". Det är svårt att tolka domen på annat sätt än att förvaltningsrätten menar att det är ett mindre bekymmer att en "brådmogen" flicka, från en viss kulturell bakgrund, är i ett barnäktenskap. Hur är det möjligt i Sverige 2017?

Skolkurator Issis Melins inställning borde vara vägledande för alla som kommer i kontakt med barn som utsätts för hedersförtryck och tvångsäktenskap.

En pappa i Hallstahammar, som misstänktes ha misshandlat och hotat sin dotter i en hederskontext, frikändes trots att han hade uttryckt att han ska knäcka dotterns revben och slå henne sönder och samman. I domen från Västmanlands tingsrätt kan man läsa att det i pappans kultur har "utvecklats ett speciellt språkbruk" och att hot egentligen inte är menade som hot.

Det är en farlig relativisering. Rättsväsendet borde förstås, i stället för att förminska hot och brott, se vad barnen är utsatta för - oavsett kulturell bakgrund.

Fallet med Västeråstjejen som lurades ner till Etiopien visar vilken betydelse en skolkurator och svenska myndigheter kan ha. Skolkuratorn Issis Melin, som ingår i länsstyrelsen Västmanlands Resursteam Heder, kontaktade polisen. Socialtjänsten i Västerås och den svenska ambassaden kopplades också in. Tänk om flickan hade haft en skolkurator som i stället hade tittat åt andra hållet, och inte "lagt sig i"?

Kuratorns inställning borde vara vägledande för alla som kommer i kontakt med barn som utsätts för hedersförtryck och tvångsäktenskap. Som hon nyligen uttryckte det i Aftonbladet (30/5): "Jag vet att jag inte gör något fel, jag jobbar för alla barns rättigheter".

Annons