Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: EU skjuter sig i foten med vapendirektivet

Gör om och gör rätt

Annons

EU ska inte sätta krokben för svenska jägare och sportskyttar.

I morgon röstar Europaparlamentet om det nya vapendirektivet. Den liberala gruppen (ALDE) i parlamentet, där svenska Centerpartiet och Liberalerna ingår, kommer rösta nej till det omarbetade kompromissförslaget som ligger på bordet. Det borde fler göra.

I samband med terrordåden i Paris, och de efterföljande attackerna i bland annat Bryssel, ville makthavare i EU visa handlingskraft. Problemet var bara det att terrorister och andra kriminella kunde rycka på axlarna åt de förslag som kom från EU. Däremot insåg snart många "vanliga" vapenägare att direktivet, med fokus på lagliga vapen, skulle drabba dem.

Kriminella använder illegala vapen, och vill förstås undvika att fastna i register över vapenägare. Forskare varnade för just detta: vapendirektivet kommer inte hindra brott.

Trots att riksdagen förra vintern slog fast att svenska sportskyttar och jägare inte ska drabbas av EU- direktivet, drev inrikesminister Anders Ygeman av oklar anledning en mer restriktiv linje när frågan behandlades i EU. Den otydlighet och nonchalans som mött vapenägare i processen med direktivet har med rätta väckt kritik.

Efter många turer ligger nu ett kompromissförslag inför omröstningen. Till det positiva, inte minst för landsbygden, hör att det inte blir ett stopp för distanshandel. Det har dessutom tillkommit olika undantag för sportskyttar och andra, även om orosmoln – för att inte nämna frågetecken - finns kvar.

En expertgrupp ska på uppdrag av regeringen se hur vapendirektivet ska implementeras i svensk lag. Som sportskytten Pia Clerté har påpekat är det märkligt att det i debatten påstås att det nya direktivet inte skulle påverka svensk lagstiftning, om nu en expertgrupp behöver se över just detta (SVD, 16/1).

Det märkligaste argumentet för direktivet måste dock vara att det behöver röstas igenom, för annars kan det bli värre.

Det märkligaste argumentet för direktivet måste dock vara att det behöver röstas igenom, för annars kan det bli värre. Moderaternas Anna Maria Corazza Bildt, som förvisso har kämpat för att bättra direktivet, har hävdat att alternativet till att rösta ja är "år av ovisshet och förmodligen ett än mer restriktivt förslag från EU-kommissionen" (Svensk Jakt 6/3). Då är det rätta att rösta nej tills kommissionen anpassar sig.

Våra parlamentariker har i uppgift att stoppa illa genomtänkta EU-direktiv som i onödan drabbar svenska medborgare. EU borde fokusera på hur medlemsländerna bättre ska hitta och omhänderta illegala vapen, och bättre bekämpa terrorverksamhet.

Med vapendirektivet har unionen i stället skjutit sig i foten. Efter Brexit och växande missnöjespartier borde man verkligen veta bättre.

Annons