Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Felet ligger inte hos dem som kommit hit

Rättsmedicinalverkets resultat borde inte förvåna

Att flyktingfrågan väcker känslor är inte konstigt. Det är svårt att inte bli berörd när människor svävar i ovisshet, inte vet vad som väntar i länder som Afghanistan och får depressioner.

I den andra vågskålen: det saknas ett demokratiskt stöd för fri invandring. Av alla ensamkommande asylsökande som kom till EU under 2015, kom 40 procent hit.

I tisdags presenterade Rättsmedicinalverket resultatet av 581 åldersbedömningar, och resultatet - om testresultaten stämmer - visar att tre av fyra är över 18 år. Siffrorna betyder inte att 75 procent av alla ensamkommande är vuxna, men de visar att en del är det.

2014 slog Migrationsdomstolen fast att "Det är den asylsökande som har att göra sannolikt att han är minderårig. Denna princip gäller även ensamkommande barn". Senare föreslog regeringen att ensamkommande barn ska åldersbedömas i ett tidigt skede, med andra ord att vi ska följa våra nordiska grannländer.

Merit Wager, landets förmodligen mest insatta journalist i migrationsfrågan, har på sin blogg bland annat skrivit om att alla minderåriga som kommer till Finland genast åldersbedöms. Man har velat undvika att placera vuxna bland barn, och myndighetsåldern avgör dessutom en rad rättigheter och skyldigheter. Medan frågan varit tämligen okänslig i Finland har åldersbedömningarna mött motstånd här.

Dels har det funnits relevanta frågor om hur tillförlitliga testerna är, och hur man kan säkerställa att inte ett enda barn får sin ålder felaktigt uppskriven. Men det har även funnits en idé om att åldersbedömningar som sådana är fel och suspekta.

Makthavare och opinionsbildare behöver fundera på hur det kunde gå så här snett.

I själva verket har mycket talat för att en del personer anger fel ålder. Sannolikheten för att bli utvisad blir mycket lägre om du är minderårig, och hjälpen mer omfattande. I motsvarande situation hade nog många övervägt att tumma på sanningen, svensk som afghan.

På senare år har det kommit vittnesmål om att pojkar utnyttjats av män, män som hävdat att de är pojkar och därmed hamnat på samma boenden. Det borde ha oroat en organisation som Rädda Barnen.

I stället påstod Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin, som var långt ifrån ensam om det ska nämnas, att det är "en vandringssägen" att det skulle finnas myndiga som säger sig vara ensamkommande flyktingbarn. När Jonas Andersson, som har arbetat med ensamkommande, i en artikel påpekade att Dahlin har fel blev han orättvist beskylld för att fara med osanning.

Önsketänkandet och det höga tonläget har konsekvenser. Barn har hamnat på boenden med äldre. Människor som har trott att de ska få stanna är förtvivlade. Dessutom har kostnaderna skjutit i höjden - vi talar miljardbelopp. Den uppkomna situationen kommer att stärka den invandringskritiska opinionen. Med andra ord: många förlorare, inte minst de som tagit sig hit.

Makthavare och opinionsbildare behöver fundera på hur det kunde gå så här snett.